Foto:

Jeugdland was (weer) 'Uit de Kunst...'!

Van maandag 6 tot en met vrijdag 10 augustus was het een drukste van jewelste op het scoutingterrein Kooiduin in Hoogerheide. Ruim 100 vrijwilligers waren de gehele week in touw om 325 kinderen 'n fantastische week, die in het teken stond van 'Uit de Kunst', te bezorgen.

Op maandag ging de vakantieweek van start nadat kunstenares Mirjam de laatste hand had gelegd aan een aantal kunstobjecten en schoonmaker Jeffrey het museum volledig stofvrij had gemaakt. In het bijzijn van alle kinderen en de pers opende directeur Jeroen het lintje waarmee het museum, en daarmee de vakantieweek, officieel werd geopend. Dit was het begin van een veelbelovende week.

Terwijl de blauwe petten maandag doeken schilderden, bouwden de rode en groene petten hun eigen hut waarin ze tijdens de week konden lunchen. Er zat een aantal mooie, creatieve ontwerpen tussen! In de middag hielpen de blauwe petten bewaker Bas, omdat de kinderen op de bewakingsbeelden hadden gezien dat er kunstwerken waren gestolen.

Onder tropische omstandigheden en goed ingesmeerd kwamen de kinderen dinsdag weer met de bus naar Jeugdland. Nadat was gebleken dat bewaker Bas van het museum niet zo oplettend was en twee stagiaires het werk voor hem opknapten, was de rust wedergekeerd. De groene petten reden met de bus naar Hoogerheide alwaar ze een Crazy88 deden met als resultaat hilarische filmpjes en video's! De jongste groep deed een vossenjacht en maakte kunstwerken van zoutdeeg. De rode petten vermaakten zich met een levend stratego.

De aanhoudende hitte zorgde ervoor dat de organisatie op maandag en dinsdag enkele aanpassingen had gedaan in het programma. Zo kreeg ieder kind een eigen waterfles, werden de kinderen dagelijks getrakteerd op vers fruit, op maandag en dinsdag kreeg iedereen een waterijsje, en zochten de groene petten op dinsdagmiddag verkoeling in de sporthal van het gemeentehuis.

Op woensdag was het gelukkig een aantal graden koeler. De groene petten tekenden in de ochtend als ware architecten een eigen bouwtekening van een parcours dat ze vervolgens zelf mochten bouwen en afleggen. In de middag stonden voor hen de waterspelen op het programma. De buikschuifbaan viel erg in de smaak! De blauw petten waren naarstig op zoek naar de kunstschatten die uit het museum waren gestolen en de rode petten deden de Crazy88 in Hoogerheide.

Op donderdagochtend kwamen de groene petten alweer voor de laatste keer met de bus naar Jeugdland, want voor hen stond de overnachting op het programma. Vanwege de weersvoorspellingen was er donderdag een aangepast programma. De groene petten deden in de ochtend een aantal spelen in het park bij het gemeentehuis. Toen de eerste druppels vielen, verplaatsten ze zich naar de sporthal waar de middag werd afgesloten met een fanatiek potje trefbal. De blauwe en rode petten bleven op Kooiduin en hadden de waterspelen tegoed. Uiteindelijk bleef niemand gespaard en was iedereen kletsnat!

Nadat de groene petten de andere kinderen hadden uitgezwaaid, moesten ze weten te ontsnappen uit een escaperoom voordat ze mochten eten. Uiteindelijk wisten alle groepen de code te kraken! Er stond friet op het menu en er is veel gegeten. Na het eten en inrichten van de slaapzalen was het tijd voor de disco der disco's! Iedereen, inclusief de leiding, had zijn of haar mooiste outfit uit de kast getrokken. Nadat alle haren en make-up waren gedaan, kon iedereen naar de grote tent waar DJ Chris draaide. Er werd gedanst en zelfs een beetje geschuifeld!

Om 23.00 uur draaide DJ Chris zijn laatste plaatje en was het tijd om naar bed te gaan. Er werd nog even gekeet, maar om 2.00 uur lag iedereen lekker te slapen. Om 7.00 uur, weliswaar nog lang niet uitgerust, was het tijd om gewekt te worden. De kinderen smeerden hun boterhammen en de slaapzalen werden opgeruimd. Na de ochtendgymnastiek sloten de blauwe en rode petten weer aan. We telden samen af voor de laatste paar uur Jeugdland!

Op de laatste ochtend was er voor alle kinderen een spelenkermis met spelletjes, zoals spijkerbroekhangen en blik gooien. Na de lunch kon iedereen nog even in de hut spelen voordat de ouders kwamen voor de drukbezochte afsluiting van Jeugdland. Om 14.30 uur was het helaas tijd om naar huis te gaan en kwam er een einde aan Jeugdland Uit de Kunst.

De organisatie wil iedereen bedanken voor zijn of haar bijdrage aan Jeugdland waardoor deze editie weer een groot succes is geweest!

Meer foto's en verslagen van Jeugdland Uit de Kunst vind je op www.sjjw.org.

In 2019 is Jeugdland van maandag 5 tot en met vrijdag 9 augustus.

Meer berichten