Foto:

Studenten uit Delft en Amsterdam testen hightech fiets op F-16 landingsbaan

Het Human Power Team, een studentenproject van de TU Delft en Vrije Universiteit Amsterdam, test op zondag 5 augustus hun nieuwste aerodynamische ligfiets: de VeloX 8. Deze fiets zal in september het wereldrecord van 122 km/u aanvallen. Waar normaal F-16's opstijgen zullen nu fietsers Jennifer Breet en Lieke de Cock de landingsbaan van Vliegbasis Woensdrecht gebruiken om de door de studenten ontworpen en gebouwde fiets op de proef te stellen. De baan wordt geopend met een vliegstunt.

,,Na een jaar ontwerpen, bouwen en trainen, is dit het belangrijkste testmoment voor onze wereldrecordpoging in de Nevadawoestijn komende september. Daar hopen onze rensters Jennifer Breet en Lieke de Cock met een snelheid van 122 km/u te fietsen en zo een nieuw wereldsnelheidsrecord fietsen voor vrouwen te vestigen'', zegt Stephanie Wiechers, teammanager van het Human Power Team en student Lucht- & Ruimtevaarttechniek aan de TU Delft.

Dat zo'n snelheid mogelijk is komt vooral door het gestroomlijnde ontwerp van de VeloX. ,,Op een gewone fiets word je sterk afgeremd door de wind", legt Wiechers uit. Het team heeft zich dit jaar dan ook extra ingezet om de luchtweerstand te beperken. ,,Er is maandenlang ontworpen om de fiets volledig op maat van de atleten zo aerodynamisch mogelijk te maken. Er is ook veel ruimte bespaard door een nieuw en compact schakelsysteem. Dit is hierdoor de kleinste fiets die we ooit hebben gebouwd". De fiets vertoont gelijkenissen met de vorm van een kogel en heeft bijvoorbeeld geen raam – want dat is aerodynamisch funest.

,,Je fietst niet alleen zo snel dankzij een snelle fiets", zegt Wiechers. ,,De fietser is minstens zo belangrijk. Het gaat echt om de combinatie van mens en techniek". De samenwerking tussen studenten bewegingswetenschappen van de Vrije Universiteit Amsterdam en de technische studenten van de TU Delft ziet het team als voorwaarde voor succes.

Met de test op de vliegbasis zal voor het eerst de race-klare fiets getest worden. ,,122 km/u zal het nog niet worden, maar dit is voor het team vooral een goede gelegenheid om de laatste verbeterpunten te vinden. Met de verzamelde data kunnen we bovendien de luchtweerstand van de fiets vergelijken met onze modellen.", aldus Wiechers. Om goed op snelheid te komen is een lange en rechte weg nodig. Daarom is in samenwerking met Defensity College, het werkstudent programma van Defensie, gekozen om te testen op Vliegbasis Woensdrecht.

In 2017 werd het studententeam wereldkampioen, maar greep net naast het wereldrecord. Met 121,5 km/u was Aniek Rooderkerken helaas niet snel genoeg om het wereldrecord van 121,8 km/u te verbreken. Het team gaat er dit jaar vol voor om de wereldtitel weer op Nederlandse naam te krijgen.

Meer berichten