De BACO is een hele mooie aanvulling op het zorgaanbod in het Bravis Oncologie Centrum. Meer weten? Zie www.bravisoncologiecentrum.nl.
De BACO is een hele mooie aanvulling op het zorgaanbod in het Bravis Oncologie Centrum. Meer weten? Zie www.bravisoncologiecentrum.nl. (Foto: )

Bedrijfsarts consulent oncologie geeft patiënten advies over werk en kanker

ROOSENDAAL - Het Bravis Oncologie Centrum biedt patiënten naast oncologische zorg, ondersteuning op 12 leefgebieden waar kanker vaak impact op heeft. Een van deze gebieden is werk en dagbesteding. Sinds kort biedt een bedrijfsarts consulent oncologie extra ondersteuning op dit gebied. Patiënten kunnen bij deze bedrijfsarts terecht met vragen over werk en kanker.

In Nederland krijgen jaarlijks 55.000 werknemers kanker. De diagnose heeft vaak een grote impact, ook voor de patiënt als 'n werknemer. De werkgevers, medisch specialisten en patiënten beschikken echter vaak over onvoldoende kennis over kanker en werk. Uit onderzoek blijkt dat patiënten behoefte hebben aan ondersteuning bij de terugkeer naar hun werk. Het Bravis Oncologie Centrum in Roosendaal biedt deze ondersteuning. Met inhoudelijke vragen over werk en werkhervatting kunnen patiënten nu terecht bij de bedrijfsarts consulent oncologie (BACO). Dit is een bedrijfsarts die gespecialiseerd is in de begeleiding van patiënten met kanker.

De BACO is er voor patiënten zonder 'n bedrijfsarts of arbo- dienst, zoals zzp'ers, uitzendkrachten en ondernemers. Ze krijgen persoonlijk advies over onder meer wetgeving rondom ziekte, omgaan en contact houden met de werkgever en terugkeer in het arbeidsproces. Daarnaast adviseert de BACO de behandelaar over de belastbaarheid en het functieherstel van de patiënt. Ook werknemers die wel aangesloten zijn bij een arbodienst of bedrijfsarts, kunnen bij de BACO terecht. In dat geval is het advies enkel informerend en ondersteunend en niet bepalend. De eigen bedrijfsarts of werkgever beslist, maar het advies van de BACO kan ondersteuning bieden om het (re-integratie)proces beter te laten verlopen.In het Bravis Oncologie Centrum werkt Eric Velzing als bedrijfsarts consulent oncologie. Hier houdt hij één keer per maand op vrijdag spreekuur. ,,Het is dankbaar werk'', zo benadrukt hij. ,,Mensen met kanker hebben medisch gezien al zoveel aan hun hoofd. Als je dan ook nog bezig moet zijn met allerlei vragen en onzekerheden over je werk(vermogen), dan kost dat zoveel extra energie. Het is fijn dat ik hen daarin kan ondersteunen. Zodat zij zich kunnen concentreren op hun behandeling, herstel en zo mogelijk hun re-integratie.''

Meer weten? Kijk op www.bravisoncologiecentrum.nl

Meer berichten