OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA (Foto: )

Van 27 juli t/m 5 augustus is de 10e tuinvlindertelling

BERGEN OP ZOOM - De tuinvlindertelling is dit jaar extra feestelijk: hij wordt namelijk voor de tiende keer gehouden. Daarom is er nu deze zomer de TuinvlinderTelTiendaagse. De Vlinderstichting roept iedereen op om tussen 27 juli en 5 augustus mee te tellen in de tuin.

Iedereen ziet wel 'ns vlinders in de tuin. Maar waarom zou je ze tellen? Door ze te tellen, kun je meten hoe 't met de natuur in je omgeving gaat. Die cijfers zijn belangrijk, want dagvlinders reageren snel op het milieu en klimaatverandering.

Al jaren verzamelt De Vlinderstichting gegevens over vlinders, zodat ze beter kunnen worden beschermd. Ook gegevens uit de bebouwde kom horen daarbij en iedereen kan zijn waarnemingen van vlinders in de tuin direct doorgeven via de app Vlindermee of www.vlindermee.nl. En heb je hulp nodig bij het herkennen van vlinders? Download dan de vlinderherkenningskaart. Of gebruik de app Vlindermee om vlinders te herkennen.

Deze zomer is anders dan we gewend zijn. Het is heel warm en droog. Dat merk je nu aan de aantallen vlinders: er vliegen er heel erg veel. Ook vlinders die normaal vooral in het zuiden voorkomen - zoals de koninginnenpage en luzernevlinders - zien we nu overal in het land opduiken. De Vlinderstichting is benieuwd hoe het zich verder zal ontwikkelen. Zal de aanhoudende droogte straks zorgen voor moeilijkheden? Want ook al houden vlinders van warmte, hun rupsen hebben straks fris groen blad nodig om te eten. En dat zou wel eens moeilijk kunnen worden. Blijf daarom de vlinders tellen! Wil je meer weten? Kijk dan op www.vlindermee.nl.

Meer berichten