Om jongeren te laten zien hoe mooi het kan zijn om wat tijd te investeren in de wereld om je heen, zijn de Social Heroes in het leven geroepen. FOTO: Gijs Proost Fotografie
Om jongeren te laten zien hoe mooi het kan zijn om wat tijd te investeren in de wereld om je heen, zijn de Social Heroes in het leven geroepen. FOTO: Gijs Proost Fotografie (GijsProostFotografie)

Social Heroes, de nieuwe helden

door de redactie

Jongeren doen vrijwilligerswerk

Vrijwilligers vinden is best nog wel eens lastig en jongeren hebben, vaak onterecht, de naam dat ze hier helemaal niet voor te porren zijn. Inmiddels bewijst een groeiend clubje jonge mensen op de Brabantse Wal het tegendeel.

bergen op zoom - Je moet het anders benaderen en vooral laten zien hoe leuk het kan zijn om je in te zetten voor iets maatschappelijks. En precies dat gaan de Social Heroes doen deze zomer.

Samen sparren

Het idee is aangezwengeld door VIP, Gebouw-T en Samen in de Regio. De netwerkorganisatie kreeg best geregeld opmerkingen uit 'het veld' dat jongeren geen zin hadden in vrijwilligerswerk. "Daar kun je je dan bij neerleggen maar je kunt er ook wat mee gaan doen", vertelt Anita Karremans. Zij staat aan het roer bij Samen in de Regio. "We hebben tijdens NLdoet een bijeenkomst gehad in Gebouw-T met een aantal jongeren, om eens te sparren over of die bevindingen wel kloppen. Daar bleek al snel dat velen niet zo'n duidelijk beeld hebben van wat vrijwilligerswerk allemaal in kan houden. Het is veel méér dan bijspringen in de zorg bijvoorbeeld. Je kunt ook bij het poppodium actief zijn, of de organisatie van een evenement ondersteunen." Al snel bleek dat er bij veel jongeren best de bereidheid is om op die wijze aan de slag te gaan. "Maar ze willen er zelf ook iets mee opschieten. Bijvoorbeeld er wat van opsteken, of daarmee iets toevoegen aan hun CV." Na die leerzame bijeenkomst zijn Samen in de Regio, Gebouw-T en VIP in samenspraak met dat brede regionale netwerk en een club enthousiaste jongeren, aan de slag gegaan. Inmiddels is er een naam: Social Heroes. Jongeren gaan vanuit dit nieuwe initiatief vrijwilligerswerk doen en daar over bloggen. Daarnaast gaan ze in de regio allerlei events bezoeken en zo leeftijdsgenoten inspireren. Er zijn al bedrukte shirts gesponsord door Mels van der Avert en er komt een website die het gezelschap zelf zo veel mogelijk gaat bouwen. Deze zomer gaat het team Social Heroes aan de slag tijdens Samenloop voor Hoop, Krabbenfoor, Kindervakantieweek Dinteloord en Bergen op Zicht. Maar zij gaan ook individueel vrijwilligerswerk doen bij tanteLouise en nog veel meer andere organisaties. De groep jongeren is al aardig aan het groeien. "Dat hebben we mede te danken aan Volkan Tasdan. Hij is leraar maatschappijleer op 't Rijks en geeft ook danslessen. Hij bereikt dus de doelgroep en dat heeft geholpen."

Bijeenkomst

Op 14 september is er opnieuw een bijeenkomst in Gebouw-T. Er worden filmpjes vertoond, ervaringen gedeeld en onder leiding van Volkan gaan de Social Heroes bekijken wat er in de zomerperiode is bereikt. Anita hoopt dat het een hoop input oplevert, waarmee daarna nog veel meer jongeren geïnspireerd kunnen worden om vrijwilligerswerk op te pakken. Maar ook rekent ze op informatie die organisaties leert hoe ze deze doelgroep op een tot de verbeelding sprekende wijze kunnen bereiken.

Meer berichten