Foto:

Levenslessen met applaus

Theater is veel meer dan vermaak. Dat leren de leerlingen van Roncalli al jaren in JMC, hun Junior Musical Class. Met JMC werken de leerlingen toe naar een schitterende climax: een bijna professionele musical, opgevoerd voor een groot publiek. De lessen die ze leren op weg naar die uitvoering zijn waardevol, ook – of misschien wel vooral – buiten het podium.

BERGEN OP ZOOM – JMC-coördinator Jorina Verhees (33) is geen doorsnee Roncalli-docent. Jorina is bijna een bekende Bergenaar door haar optredens met de BOV, en in vele andere Bergse producties. Naast haar bezigheden op het podium is ze dansdocent. In die rol begeleidt ze al jaren de JMC-leerlingen op Roncalli. "Zelf begon ik ook met dansen op de middelbare school. Daar heb ik bijzonder mooie herinneringen aan. Creativiteit en de liefde voor het vak overbrengen op kinderen is heel leuk om te doen. We werken nu met 40 kinderen, en er zit bijzonder veel talent in de groep. Merijn Oerlemans, die onlangs schitterde in Bella Italia en in 2016 de Amateur Musical Award won, begon zijn carrière bij Roncalli JMC. "Roncalli JMC speelt haar voorstelling Lang En Gelukkig – het verhaal van Assepoester met een moderne twist – op woensdag 13, donderdag 14, vrijdag 15 en zaterdag 16 juni, in de tuin van de school. Iedereen is daarbij welkom.

Eén van de hoofdrollen in het verhaal, die van Assepoesters stiefmoeder Irma Zonderboezem, wordt gespeeld door de 18-jarige Nova Zwart. Zij neemt al zes jaar deel aan de JMC-lessen en zegt: "Ik hou van toneel. Van mezelf ben ik best verlegen, dan is het heel leuk om op het podium een ander beeld te kunnen neerzetten." Jibbe de Leeuw (14) speelt de Boze Wolf in de voorstelling. Hij geniet vooral van de mogelijkheid om mensen te vermaken: "Als een volle zaal speciaal voor jou klapt is dat heel leuk." Jibbe en Nova zijn vol lof over de begeleiding van de JMC-docenten. Naast choreograaf Jorina Verhees zijn dat regisseur Diemer van Wijk en zanglerares Mariska Kerst: "JMC is leuker dan wiskunde!" lachen ze.

Vorig jaar zorgde JMC twee dagen achter elkaar voor een bomvolle Maagd, met de jubileumvoorstelling Shine, ter gelegenheid van het 60-jarig bestaan van Roncalli. Natuurlijk is de hele school – en het JMC-docententeam in het bijzonder – daar trots op. Maar wie praat met Nova en Jibbe weet dat JMC nog vele meer heeft om trots op te zijn. Ze praten enthousiast over de wijze waarop de JMC-groep samenwerkt, en over het "veilige" gevoel in de groep: "Je weet hier zeker dat je niet wordt uitgelachen als je iets geks doet", zegt Jibbe. Hij zegt ook dat hij door de JMC-lessen minder onzeker is geworden. "Dat merk ik in de klas", zegt hij, "als we een presentatie moeten doen voor Nederlands is iedereen zenuwachtig. Terwijl ik dan denk 'ach, dat komt wel goed'. Dat heb ik bij JMC geleerd." Nova is het roerend met Jibbe eens: "In de JMC-lessen werk je buiten je comfort zone. Je leert om jezelf te laten zien en daardoor leer je ook dat onzekerheid een verkeerd beeld van jezelf neerzet. Dat zijn dingen die in je latere leven heel goed van pas komen, ook als je niet in de showbizz belandt. JMC leert je iets waar je de rest van je leven wat aan hebt!" Levenslessen mét applaus, op welke school vind je dat nou nog?

Kaarten voor Lang En Gelukkig kosten 6 euro en zijn te bestellen via jmc@roncalli-boz.nl

Meer berichten