Een van de fietsroutes in 't Brabants Kerkenboekske gaat door Bergen op Zoom heen. De fietser maakt onder meer kennis met Theater De Maagd in Bergen op Zoom. Dit is een erg geslaagd voorbeeld van een herbestemming van een aan de eredienst onttrokken kerk. FOTO: PAUL SPAPENS
Een van de fietsroutes in 't Brabants Kerkenboekske gaat door Bergen op Zoom heen. De fietser maakt onder meer kennis met Theater De Maagd in Bergen op Zoom. Dit is een erg geslaagd voorbeeld van een herbestemming van een aan de eredienst onttrokken kerk. FOTO: PAUL SPAPENS (Foto: Paul Spapens)

Ontdek het Brabants Kerkenboekske!

Bij de VVV-kantoren van Beregen op Zoom, Woensdrecht en Steenbergen is het Brabants Kerkenboekske gratis verkrijgbaar. In dit 86 pagina's tellend boek staan zes fietsroutes en vier autoroutes in alle delen van Brabant. Al deze routes voeren langs in totaal tientallen kerken. Het boek met schitterende foto's van Marc Bolsius is bedoeld om de Brabander kennis te laten maken met het rijke kerken-erfgoed.

De fietsroutes in het Brabants Kerkenboekske zijn door fietsexpert Paul Spapens uitgezet. Zoveel als mogelijk volgen de fietsroutes het onvolprezen fietskooppuntensysteem. De vele tientallen kerken in het boek zijn beknopt beschreven door kerkenexpert Wies van Leeuwen. In het boek staan gedetailleerde landkaarten van de hand van Lilian en Linde Grootswagers. De autoroutes zijn meer schematisch weergegeven. De samenstellers gingen er daarbij van uit dat de meeste automobilisten tegenwoordig hun weg zoeken aan de hand van navigatie.

Fietsroutes in zes regio's

Voeren de autoroutes de gebruiker dwars door Brabant. De fietsroutes zijn in zes regio's uitgezet. Dat zijn: Bergen op Zoom/Roosendaal, Tilburg en de Kempen, Breda/Geertuidenberg, Den Bosch/Rosmalen, Oss/Megen en Eindhoven/Helmond. In al deze regio's is het Brabants Kerkenboekske bij geselecteerde VVV's gratis verkrijgbaar, zo lang de voorraad strekt. Dus ook in Bergen op Zoom, Woensdrecht en Steenbergen.

Met bepaald doel of bepaald thema op de fiets

Het verschijnt in de tijd van het jaar waarin veel mensen hun hart ophalen aan het maken van fietstuitstapjes. Voor veel fietsers is het fijn om met 'n bepaald doel of voor een bepaald thema op stap te gaan. Dat zijn in dit geval kerken. De routes voeren langs 't meest beeldbepalend erfgoed van Brabant en door de mooiste regio's, dorpen en steden.

Brabantse Hoeders

Het Brabants Kerkenboekske is 'n initiatief en 'n uitgave van de Brabantse Hoeders. Dat zijn vrouwen en mannen uit alle delen van Brabant die ooit zijn onderscheiden met de Brabant Bokaal. Deze wordt elk jaar toegekend aan maximaal drie Brabanders die zich inzetten voor de Brabantse cultuur en natuur. Een keer per jaar houden ze gezamenlijk 'n Brabant-breed en vernieuwend cultureel project. Op 26 november vorig jaar organiseerden de Brabantse Hoeders de Brabantse Open Kerkendag. Om de aandacht vast te houden is nu dan het Brabants Kerkenboekske uitgebracht.

Meer berichten