Iconische Glasbak viert 40ste verjaardag

Op 17 mei 2018 bestaat de glasbak 40 jaar. De glasbak is niet weg te denken uit het Nederlandse straatbeeld en dát is iets om trots op te zijn. Daarnaast… wie jarig is trakteert! Als onderdeel van de jubileumeditie van de Glas in 't Bakkie-campagne ontwierp Studio Lernert & Sander in samenwerking met creatief bureau Arttenders vijf jubileumtaarten in de vorm van vijf herkenbare glasbakken. In de grote landelijke campagne krijgt de glasbak de status die het verdient: een Nederlands icoon.

Ter ere van de verjaardag van de Glasbak releast De Jeugd van Tegenwoordig de gelijknamige single met bijbehorende video van Lernert & Sander. Daarnaast vieren verschillende gemeentes door heel Nederland mee. In onder andere 's-Hertogenbosch, Rotterdam en Den Haag wordt er getrakteerd. Ook zijn er feestelijke Gouden Glasbakken te vinden.

Glasinzameling lijkt nu zo logisch, maar dat was het niet altijd. Op 17 mei is het precies 40 jaar geleden dat in 's-Hertogenbosch de eerste gemeentelijke glasbak werd geplaatst. Een mijlpaal, want dankzij de glasbak is gescheiden glasinzameling uitgegroeid tot een alledaags ritueel. Zo normaal kan innovatie zijn. Samen (burgers, gemeenten, afvaldiensten en bedrijven) zetten we in Nederland al jarenlang uitstekende resultaten neer in glasinzameling en -recycling. De landelijke campagne roept op dit te vieren ('lekker bezig') en introduceert daarnaast het werkwoord glasbakken in de betekenis van 'naar de glasbak gaan'. Want zo'n mooie en vertrouwde handeling, dat verdient een eigen woord.

Ideaal circulair product
Verpakkingsglas is een ideaal circulair product. Elke keer dat een fles of potje in de glasbak verdwijnt, wordt het glas zonder kwaliteitsverlies gerecycled. In principe kan ieder potje of flesje binnen een week weer als een ander product op tafel staan. Het huidige hergebruikpercentage van glas ligt in Nederland enorm hoog. Ongeveer 84% van het verpakkingsglas zit in de circulaire kringloop. De doelstelling ligt nog hoger, op 90%. Door te benadrukken wat we al hebben bereikt, geeft Glas in 't Bakkie in 2018 een positieve impuls aan de glasinzameling en -recycling in Nederland.

Over Glas in 't Bakkie
Glas in 't Bakkie is een campagne ter stimulering van glasinzameling en glasrecycling in Nederland. Glas in 't Bakkie maakt onderdeel uit van het Actieplan Glas, een initiatief van het Afvalfonds Verpakkingen, en wordt uitgevoerd door Nedvang (Nederland van Afval naar Grondstof).

Bekijk de video!

Making of...40 jaar Glasbak video: https://www.glasintbakkie.nl/2018/04/the-making-of-glasbak/

Meer berichten