Jan van Elzakker geeft weer 'n voordracht. FOTO: FRANS KLAASSEN / WERKGROEP FOTOGRAFIE HEEMKUNDEKRING HET ZUIDKWARTIER
Jan van Elzakker geeft weer 'n voordracht. FOTO: FRANS KLAASSEN / WERKGROEP FOTOGRAFIE HEEMKUNDEKRING HET ZUIDKWARTIER (Frans Klaassen / werkgroep Fotografie heemkundekring Het Zuidkwartier)

Jan van Elzakker maakt 27 mei zijn verhaal over 'Die van Woogeraaje' af

OSSENDRECHT - Hoogerheidenaar Jan van Elzakker hield op 21 mei 2017 in hotel Dekkers in Ossendrecht voor 'n stampvolle zaal de boeiende voordracht 'Die van Woensdrecht, Put, Huijbergen, Ossendrecht en Hoogerheide lang in zwaar weer voor 't Rijke Roomse Leven kon beginnen'. Jan bouwde de spanning steeds verder op, om aan het einde van zijn verhaal tot verrassende conclusies te kunnen komen. Zo ver kwam 't echter niet, want juist toen hij wilde beginnen aan slot van z'n verhaal, kwam burgemeester Adriaansen de zaal binnen, om Jan te verrassen met de mededeling dat het de koning had behaagd…

Jans kennis van de streekgeschiedenis is fenomenaal, en als hij er eenmaal over begint te praten, volgt er een nauwelijks te stuiten spraakwaterval, die met veel passie en gevoel vanuit zijn tenen lijkt te komen. Op die 21e mei viel Jan echter een aantal minuten helemaal stil. Het enige dat hij stamelend uit kon brengen, was: 'Nou kan ik mijn voordracht niet afmaken!' Het bestuur van de heemkundekring Het Zuidkwartier stelde hem daarop gerust: hij moest maar een keer terugkomen om zijn verhaal af te maken. Zondagochtend 27 mei om tien uur is het zo ver. Maar Jan komt uiteraard niet alleen om 't laatste kwartier van zijn betoog af te maken. Het wordt opnieuw het hele verhaal, dat wel eens tot halféén zou kunnen duren.

Jan van Elzakker is de enige nog in leven zijnde oprichter van Het Zuidkwartier. Hij is nog steeds zeer betrokken bij het wel en wee van deze vereniging. Met name bij de heemkundige kroniek De Tijding, die drie keer per jaar verschijnt, is hij 'n onmisbare factor. Iedere maandagmorgen is hij de leidende figuur tijdens de Praatmorgen in het Heemhuisje aan de Binnenweg in Hoogerheide. En van tijd tot tijd geeft Jan ook een van zijn roemruchte voordrachten.

Tussen de vijf dorpen in de gemeente Woensdrecht bestaan ogenschijnlijk veel tegenstellingen. Jan legt de zin en onzin hiervan uit aan de hand van vier eeuwen streekgeschiedenis. Hij stelt vragen die nooit aan de orde komen in de lessen vaderlandse geschiedenis op school. Bracht de Vrede van Munster werkelijk vrede voor het landje ten zuiden van Bergen op Zoom? Gold de zogenaamde 'Gouden Eeuw' ook voor onze streek? Was Willem van Oranje werkelijk een held en was Balthasar Geraardts echt een boef en moordenaar? Het neutrale en onbevooroordeelde antwoord op deze en vele andere vragen krijgt u tijdens deze voordracht 'Die van Woogeraaje'. Waarvoor de entree een vrijwillige bijdrage is.

Meer berichten