Voedselflats en stadslandbouw

De 5e Tegenlicht Meet-up van het Stadspodium Bergen op Zoom stelt de aflevering "Boer zoekt Voedselflat" centraal. Op 15 mei komen we samen in de Bibliotheek het Markiezaat om verder te praten over deze uitzending; Voedselflats en stadslandbouw als alternatief voor ons inefficiënte voedselsysteem. Op dit moment is ons voedselsysteem inefficiënt georganiseerd. Ons voedsel legt vele kilometers af, gebruikt veel water, wordt verspild en vervuilt het milieu. Toch moeten de 7 miljard aardbewoners, veelal in grote steden woonachtig, gevoed worden. Om dat op een duurzame manier te doen, moet voedselproductie voor een aanzienlijk deel geïntegreerd worden in de stedelijke infrastructuur. Voedselflats en stadslandbouw zijn daarvoor belangrijke alternatieven.

Om over 20 jaar voldoende voedsel te produceren voor de – naar schatting – negen miljard mensen, wordt er geëxperimenteerd met vertical farming, rooftop gardening en zelfs landbouw op zee. Voedsel wordt inefficiënt over de hele wereld versleept om steden te voeden en om mensen die leven op plekken waar geen voedsel verbouwd kan worden van eten te voorzien. Tweederde van al het beschikbare zoete water wordt nu ingezet voor de productie van voedsel. En tweederde van alle watervervuiling wordt veroorzaakt door het gebruik van pesticiden. Om de hoeveelheid foodmiles, de afstand die voedsel aflegt tussen plaats van productie en consumptie, terug te dringen en verspilling tegen te gaan zijn verticale landbouwbedrijven wereldwijd in opkomst.

Ga op 15 mei a.s. in gesprek met een panel van relevante gasten en ga samen aan de slag met concrete uitdagingen in onze samenleving onder leiding van moderator Igor Quik. Laat ook jouw mening horen!

Het programma van de avond is als volgt:
18:45 uur: Inloop
19:00 uur: Vertoning van de VPRO Tegenlicht-uitzending
20:00 uur: Start interactieve meet-up
21:30 uur: Informeel borrelen, netwerken en napraten.

Het bekijken van de uitzending op de avond zelf is niet verplicht, maar we hopen wel dat je dan de uitzending onlangs hebt bekeken. Via deze link kunt de uitzending terugkijken: https://www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/kijk/afleveringen/2016-2017/boer-zoekt-voedselflat.html

De toegang voor deze meet-up is gratis. Voor de organisatie van de avond vinden we het fijn als je je vooraf wilt aanmelden via stadspodium.boz@gmail.com of meld jezelf bij het Facebook-evenement op “aanwezig”. Ken je mensen in je omgeving die hier ook in geïnteresseerd zijn? Nodig ze uit en breng ze mee! We zien jullie graag op dinsdagavond 15 mei 2018 in Bibliotheek het Markiezaat te Bergen op Zoom.

Meer berichten