Model Manon Franken in een kostuum van de Bonte Stoet die zaterdag 19 mei door Zierikzee trekt.
Model Manon Franken in een kostuum van de Bonte Stoet die zaterdag 19 mei door Zierikzee trekt.

Nieuw modetheater: De Bonte Stoet

Op zaterdagmiddag 19 mei wordt een bijzonder modetheater opgevoerd in Zierikzee: in samenwerking met de Bergse stadsbeiaardier Janno den Engelsman toont ontwerper Ward Warmoeskerken die dag de voorstelling ‘De Bonte Stoet van de Beiaardier’. Zodra de klokken van de beiaard van het Stadhuismuseum klinken, komt een wonderlijke stoet tot leven.

Al enkele jaren organiseert de Stichting Zierikzee Carillons op de zaterdag voor Pinksteren bijzondere activiteiten rondom de beiaard van het Stadhuismuseum. Dit jaar is de samenwerking gezocht met Ward Warmoeskerken die in zijn modetheater op zaterdag 19 mei een fictief verhaal vertelt over de marionetten van de beiaardier. Door de klanken van de klokken komen deze poppen tot leven, als was de beiaard een enorm speeldoosje.

Het idee voor het verhaal is geïnspireerd door het carillon dat jarenlang aan de gevel van een juwelier in de Stationsstraat in Bergen op Zoom hing: steeds als dat speelde, kwamen er uit een kastje poppetjes tevoorschijn in een kleine stoet. De kostuums die voor de voorstelling gemaakt zijn, ademen de sfeer uit van de Gouden Eeuw. Daarmee legt de ontwerper een link naar de expositie ‘Zeeuwse Meesters uit de Gouden Eeuw’ die momenteel in het Stadhuismuseum in Zierikzee te zien is.

De muziek die tijdens de voorstelling klinkt, verwijst naar de bonte verzameling poppen die te zien gaat zijn. Zo zullen onder andere Jan Klaassen en Katrijn, Pierot en Pinokkio ten tonele verschijnen. De beiaard zal bespeeld worden door Meike Warmoeskerken en Janno den Engelsman, die niet alleen wekelijks op de Peperbus speelt, maar ook stadsbeiaardier is van Middelburg en Zierikzee.

De voorstelling ‘De Bonte Stoet van de Beiaardier’ wordt op 19 mei tweemaal opgevoerd: om 14.00 uur en om 15.30 uur. De stoet is te zien voor de gevel van het Stadhuismuseum in de Meelstraat in Zierikzee. Meer informatie: www.wardwarmoeskerken.nl

Meer berichten