Oud-wethouder Martin Groffen en de adjudanten de tweeling Dietvorst met het kistje asperges voor de koning. FOTO: TIMO VAN DE KASTEELE.
Oud-wethouder Martin Groffen en de adjudanten de tweeling Dietvorst met het kistje asperges voor de koning. FOTO: TIMO VAN DE KASTEELE. (Foto: Timo van de Kasteele)

Het aspergeseizoen is weer begonnen

Lang hebben we moeten wachten. Nu is het eindelijk zover. De witte kopjes hebben het licht gezien. De eerste Brabantse Wal-asperges zijn een feit. En daarmee start ook het ProefMei-seizoen. Reden voor een bescheiden feestje in de Hofzaal van het Markiezenhof.

BERGEN OP ZOOM – Een keer geen wethouders rond een aspergebed die symbolisch de eerste steek doen. Nee, stichting ProefMei pakt het dit jaar grootser aan. Met meer aandacht voor 't witte goud. Burgemeester Frank Petter laat vrijdagmiddag 13 april duidelijk weten hoe trots hij op de Brabantse Wal-asperge is.

,,Wat onze asperges zo bijzonder maakt, is de mix van zand en klei, met een zuchtje zilte zeewind." Hij benadrukt hoe belangrijk gezond eten is voor onze kwaliteit van leven. En dat in deze regio eten onlosmakelijk verbonden is met de cultuur. ,,Gezond eten is het nieuwe medicijn", aldus Petter.

Zo'n honderd man is afgekomen op de uitnodiging van de stichting ProefMei. Bestuurders van de achttien Brabantse gemeenten en Tholen, de Rabobank, HAS en VVV Brabantse Wal zitten aan lange tafels met rood-wit geblokte tafelkleden. Ze praten bij over werk, terwijl de verse asperges geserveerd worden. Die komen van de aspergekweker Ooms. Gestoken door de wethouder Petra Lepolder van de gemeente Steenbergen. ,,We hebben even geduld moeten hebben, maar wat smaken ze goed", zegt Margriet Schipper, werkzaam bij de provincie. Schipper is groot voorstander van lokale producten. Verschil met asperges uit Midden-Brabant, waar zelf vandaan komt, proeft ze niet. ,,Misschien dat deze net iets zilter smaken."

De lunch is de eerste activiteit van ProefMei. De aftrap van het seizoen. Met de komende weken verschillende activiteiten. Zo start woningcorporatie Stadlander met een scholenproject en gaan de bewoners van zorginstelling tanteLouise zelf aardappelen, aardbeien en asperges oogsten. Voorafgaand aan de lunch heeft Cees van Tiggelen zijn vertrek aangekondigd als voorzitter van de Telersvereniging Brabantse Wal. Bij die club zijn alle aspergetelers in deze regio aangesloten. Onder zijn leiding kreeg het witte goud de triple A-status. Voor zijn verdiensten kreeg Van Tiggelen uit handen van Dennis van Tilborg van ProefMei 'n oorkonde. Ad de Weert volgt hem op. Traditiegetrouw gaat ook dit jaar een kistje asperges naar de koning. Twee kleine adjudanten, de tweeling Dietvorst, neemt het kistje aan van Martin Groffen, de voorzitter van de streekorganisatie Brabantse Wal. De ProefMei vindt dit jaar plaats van 1 tot en met 3 juni. Het festival waar de drie A's centraal staan, is een van de parels van We Are Food, een programma in het kader van Brabant als 'Europese regio van de gastronomie'.

Meer berichten