Bij de Schans in Bergen op Zoom, het oudste gedeelte van de Zuiderwaterlinie, begon de wandeling. Op het eerste stuk wandelende de Bergse wethouder Arjan van der Weegen (rechts) mee en vertelde kanondeskundige Jan Kemperman (midden) over de Linie. FOTO: PETER VAN TRIJEN
Bij de Schans in Bergen op Zoom, het oudste gedeelte van de Zuiderwaterlinie, begon de wandeling. Op het eerste stuk wandelende de Bergse wethouder Arjan van der Weegen (rechts) mee en vertelde kanondeskundige Jan Kemperman (midden) over de Linie. FOTO: PETER VAN TRIJEN (Foto: Peter van Trijen)

Gedeputeerde Henri Swinkels wandelt de Zuiderwaterlinie

Van Bergen op Zoom tot Grave loopt dwars door Brabant de Zuiderwaterlinie. Vijf vestingsteden, een aantal forten, betoverend mooie natuur, de Zuiderwaterlinie heeft het allemaal. Om dit nog relatief onbekende parelsnoer onder de aandacht te brengen van veel meer mensen, loopt gedeputeerde Henri Swinkels twintig weken lang elke week een stuk langs de linie, op zoek naar inspirerende en soms verborgen verhalen. Donderdag 5 april liep hij van Bergen op Zoom naar Halsteren.

BERGEN OP ZOOM - De voorbije jaren is, mede op initiatief van de provincie Noord-Brabant, geïnvesteerd in de ontwikkeling van de Zuiderwaterlinie. Tijdens dit Europese Erfgoedjaar staat deze verdedigingslinie in de schijnwerper. Om alle schakels langs de linie symbolisch met elkaar te verbinden, wordt in september 'n Liniepad geopend.

Swinkels 'verkent' de route alvast: ,,Ik loop steeds drie uur, en ik nodig diverse mensen uit om met me mee te wandelen. Op 5 april waren dat de wethouders Arjan van der Weegen van Bergen op Zoom en Jan Paantjens van Halderberge. En op het eerste stuk Jan Kemperman, lid van de heemkundekring, stadsgids en een kanondeskundige. Het laatste stuk, op weg naar Fort de Roovere, liep Peter Sinke mee, bestuurslid van de stichting Vrienden van de Waterlinie.''

Jan Kemperman vertelde dat de wandeling startte bij het oudste gedeelte van de Linie, de waterschans, die nu helemaal gerestaureerd wordt en er eind van het jaar weer helemaal als nieuw bijligt. Swinkels: ,,Mooiste was toen we bij de gevangenenpoort stonden en hij echt alles bleek te weten over het kanon dat daar staat. Alle details wist hij, wat voor kanon het is, waar 't vandaan komt en waar het gebruikt is. Een echte expert, ik zag de passie en zijn glinsterende ogen. Je snapt dat hij het liefst 'n keer met een echt kogel echt zou schieten met dat kanon. Prachtig."

Op het terrein rondom Fort de Roovere wandelde Peter Sinke een stuk mee. Net als zijn vader was, is hij bestuurslid van de stichting Vrienden van de Waterlinie. ,,Hij vertelde over de Spanjaarden en de Fransen die dit gebied belegerd hebben. Er zijn zes veldslagen geweest, er is veel bloed vergoten. Maar nu is het een enorm mooie en inspiratievolle plek, met 'n bijzonder verleden dat we moeten bewaren. Het is een van de verhalen uit onze verhaallijn 'Bevochten Brabant'. Twee mannen met een grote passie voor de linie, die me onderweg prachtige verhalen vertelden. En daar was het me precies om te doen!"

Na drie uur wandelen werd Fort de Roovere bereikt, met een tocht door het water in de Mozesbrug. Op donderdag 12 april start Henri Swinkels 's ochtends om negen uur aan de Moerstraatseweg in Steenbergen. Rond twaalf uur komt hij dan aan op Fort Henricus.

Meer berichten