De komende weken zijn de schilders in opleiding aan het werk op sportpark Rozenoord, waar ze kleedlokalen en de tribunes van voetbalvereniging MOC en de atletiekvereniging Spado gaan verven, en tot slot een proef van bekwaamheid af moeten leggen. FOTO: TIMO VAN DE KASTEELE
De komende weken zijn de schilders in opleiding aan het werk op sportpark Rozenoord, waar ze kleedlokalen en de tribunes van voetbalvereniging MOC en de atletiekvereniging Spado gaan verven, en tot slot een proef van bekwaamheid af moeten leggen. FOTO: TIMO VAN DE KASTEELE (Foto: Timo van de Kasteele)

Kwast biedt hen een nieuwe toekomst

De een was administratief medewerker, de ander poetste auto's, en nu hebben ze allemaal 'n kwast in de hand. Elf zij-instromers gaan komende tijd, tot half april, op sportpark Rozenoord in Bergen op Zoom aan de slag met het schilderwerk.

BERGEN OP ZOOM - De groep startte 26 februari met een inventarisatieronde langs de zes gebouwen op het sportpark. Het gaat om kleedlokalen en de tribunes van voetbalclub MOC en de atletiekvereniging Spado. Het houtwerk kan wel een nieuwe laag verf gebruiken. Daar is de groep het meteen over eens. De samenstelling is divers. De jongste is 19 jaar, de oudste 56. De deelnemers zijn afkomstig uit het zuiden van het land, van Venlo tot Goes. Het is voor het eerst dat de gemeente Bergen op Zoom op deze manier werkt. ,,We zijn door het uitzendbureau Flexschilder.nl en opleider Savantis benaderd met de vraag of we gebouwen beschikbaar hadden die een opknapbeurt kunnen gebruiken", zo vertelt Patrick van de Watering, de accountmanager vastgoed bij de gemeente Bergen op Zoom. Voor de voormalig autopoetser Pim Vervaart uit Breda komt de opleiding als geroepen. De afgelopen jaren heeft hij allerlei verschillende banen gehad. Van autopoetser tot werk bij een verhuurbedrijf. Toen hij via het UWV hoorde van dit traject, twijfelde hij geen moment. ,,Want dit is mijn kans. Bij vrienden en kennissen heb ik de afgelopen weken al geoefend met schilderen. Dat gaat best aardig." Ook voor de docent Wouter Mast is de samenwerking nieuw. ,,Het is even aftasten. Aan de andere kant: waar leer je het nu beter dan in de praktijk? We zullen gaan zien waar de deelnemers half april staan. Dan moeten ze een proef van bekwaamheid afleggen." Wie daarvoor slaagt, is een stapje dichter bij een nieuwe baan als schilder. De Bredase Irene Musters ziet dat wel zitten. Jaren had ze een administratieve functie. Die werd wegbezuinigd en zodoende kwam ze thuis te zitten. ,,Administratief werk is er steeds minder. Dan kun je wel in hetzelfde kringetje blijven zoeken, uiteindelijk wil je toch gewoon een baan. Nu krijg ik de kans. Die pak ik met beide handen aan. Met hopelijk kans op een baan."

Meer berichten

Shopbox