Het publiek vraagt om opheldering. FOTO: Timo van de Kasteele.
Het publiek vraagt om opheldering. FOTO: Timo van de Kasteele. (Foto: Timo van de Kasteele)

Petrus en Paulus wint finale scholendebat

Als het aan de leerlingen van de Petrus en Paulusschool uit Dinteloord ligt, krijgen straks alle leerlingen uit groep acht EHBO-les. Het is het winnende voorstel van het scholierendebat in Steenbergen. Julian Nijssen van De Nieuwe Veste is benoemd tot beste debater.

door Timo van de Kasteele

STEENBERGEN – In de finale van het scholendebat namen leerlingen van De Nieuwe Veste uit Steenbergen, de Petrus en Paulusschool uit Dinteloord en de Zonnebergschool uit Kruisland het tegen elkaar op. In een twee uur durende strijd ging het soms hard tegen hard.

De sympathieke ideeën van de Zonnebergschool, om maandelijks iemand blij te maken met een verrassing en het plan van De Nieuwe Veste om eenzame ouderen een gezellige middag te bezorgen haalden het net niet bij het plan van de Petrus en Paulusschool.

Dat wil in heel de gemeente EHBO-lessen invoeren voor leerlingen uit groep acht. Volgens juryleden Kees de Bruin (directeur bibliotheek Het Markiezaat), Harry van der Klink (eigenaar HEMA Steenbergen) en Erica Knop (leerplichtambtenaar) hebben de leerlingen van de Petrus en Paulusschool de tips uit de voorrondes het beste in hun plan verwerkt.

Dat plan wordt nog dit jaar uitgevoerd. Daar trekt de gemeente 2.500 euro voor uit. De leerlingen willen drie leskoffers met lesboeken en oefenmateriaal laten rouleren tussen de scholen.

Vrijwilligers van de plaatselijke EHBO-vereniging gaan de lessen geven.

Veel geoefend

Steyn Pietjouw, Eva de Schutter en Kay van Est, die de plannen mochten presenteren kregen aardig wat vragen op zich afgevuurd. Vooral over de kosten. Toch kwam het drietal, geholpen door wethouder Petra Lepolder en raadslid Esther Prent van GewoonLokaal, kranig uit de strijd. "We hebben vooraf heel veel geoefend", zegt Eva de Schutter.

Die vragen kwam voornamelijk uit de hoek van basisschool De Nieuwe Veste. Met Julian Nijssen als criticus. Keer op keer moest hij de onderste steen boven krijgen. En dat lukte.

Zijn strijdlust ging niet onopgemerkt. Met als resultaat dat Julian dit jaar met de titel 'beste debater' naar huis gaat.

Wessel wint quiz

Het scholierendebat duurde ruim twee uur. Op de publieke tribune zaten de leerlingen van de drie deelnemende basisscholen. Die kregen de mogelijk om hun stem uit te brengen.

In de pauze was er een politieke kennisquiz met vragen als hoeveel wethouders telt de gemeente Steenbergen.

Wessel Scherpenisse van basisschool De Nieuwe Veste, die in het publiek zat, won de quiz. Voor alle leerlingen was er na afloop een medaille als aandenken aan het scholierendebat. Die werden uitgereikt door tijdelijk burgemeester Jeroen Weerdenburg, die het debat leidde.

Meer berichten