Bergse kinderen moeten meer bewegen in de strijd tegen zwaarlijvigheid. Foto: Timo van de Kasteele.
Bergse kinderen moeten meer bewegen in de strijd tegen zwaarlijvigheid. Foto: Timo van de Kasteele. (Foto: Timo van de Kasteele)

B-Fit gaat voor gezonde Bergse kids

Zitten is het nieuwe roken. Ook kinderen zitten steeds meer, met een tablet in de hand. Dat moet veranderen, vinden ze bij de FitFabriek. In september start B-Fit, een programma dat kinderen op het schoolplein, in de gymzaal en in de klas leert over een gezonde en actieve leefstijl.

BERGEN OP ZOOM - Het Kompas, de Noordster en school Oost zijn de eerste basisscholen die deelnemen aan het programma B-Fit, dat door de FitFabriek is geadopteerd. Uit onderzoek van TNO blijkt dat met het leefstijlprogramma overgewicht en obesitas bij kinderen daalt. Maar B-Fit is bovenal ontzettend leuk, zowel voor kinderen, ouders als leerkrachten, zegt projectleider Victor Besters van de FitFabriek. Bij B-Fit ligt de nadruk op het creëren van een actieve en gezonde leefstijl. De medewerkers van de FitFabriek ondersteunen de scholen bij het opzetten en uitvoeren van beleid rondom gezond leven en bewegen. De kinderen leren spelenderwijs over gezonde traktaties en gaan in de pauzes en na school aan de slag met sport en spel. Ook ouders worden betrokken en kunnen workshops, zoals over gezond eten. In september gaat het project van start. "Kinderen starten met een fittest", zegt Besters. "Dan weten we hoe het gesteld is met de conditie. Ook doen we een BMI-meting, zodat we weten of een kind overgewicht heeft, of niet. Die metingen herhalen we na een jaar nog eens, om te zien of meer bewegen en gezonder eten daadwerkelijk effect heeft gehad." Volgens Besters zijn Bergse kinderen in de regel te zwaarlijvig. "In de wijken waar we starten, zoals in wijk Oost, heeft 1 op de 5 kinderen overgewicht. Dat betekent werk aan de winkel." Een gezond gewicht is niet een doel op zich. Het gaat er volgens Besters vooral om dat kinderen, scholen en ouders bewust worden van het nut van een gezonde levensstijl. B-Fit kan alleen slagen als ook de ouders het nut inzien, zegt Besters. "Een gedragsverandering bereik je niet zomaar. Dat kost tijd. Daarom loopt het project twee jaar." Als het een succes blijkt wil de FitFabriek het programma uitrollen op andere scholen.

Meer berichten