Expo Gido Hommes en lezing Carinne Elion-Valter bij Arsis

In Galerie Arsis aan de St.-Annastraat 10 is momenteel een expositie te zien van Gido Hommes. Ook presenteert Arsis donderdagavond 8 maart vanaf halfnegen aan de Kometenlaan 38 'n lezing van Carinne Elion-Valter over kunst en geloofwaardigheid en vertrouwen.

De schilderijen van Gido Hommes gaan over begrippen als leven, dood, liefde en strijd. Hommes raakt met zijn poëtische wijze van schilderen deze begrippen in hun kern. Als een kalligraaf wandelt hij over het doek en laat slechts essentiële sporen na. De Japans-Chinese manier om de kern van 'n onderwerp te zoeken en weer te geven is door hem op 'n puur westerse en eigen manier verbeeld. Zijn schilderijen geven niet à la minute alles prijs, ze vragen van de toeschouwer de wil om te kijken om de transparante wereld van deze doeken en tekeningen te ervaren. Deze expositie van Hommes is geopend op 9, 10, 16, 17, 23, 24, 25, 30 en 31 maart.

Elion-Valter promoveerde op 8 mei 2017 aan Tilburg University en in haar lezing gaat ze in op de vraag of ieder beeldend werk maatschappelijk te lezen is of toch niet. ,,Sommige kunstenaars laten zich inspireren door politiek en maatschappij. Anderen daarentegen willen juist geen geëngageerde kunst maken, maar iets uitdrukken over hun onderwerp of over hoe zij dat onderwerp ervaren. Het schilderij van nar Erik dat in 't Vierkantje hing, drukt vooral de kracht en persoonlijkheid van nar Erik uit. Althans zo lijkt het. Toch drukt dit schilderij ook iets uit over wat het betekent 'n nar te zijn, degene die anders is en daardoor zowel de criticus als de vriend kan zijn van de koning, of prins. Kortom, de vraag is wat nu precies de zeggingskracht kan zijn van literatuur en kunst voor politici en juristen. En ook: waar hangt die zeggingskracht dan vanaf?''

Meer berichten

Shopbox