Mies Knippenberg uit Roosendaal met twee planten die een nieuw leven tegemoet gaan. Bij haar thuis is zij een plantenasiel gestart en heeft ze al bijna 100 'slonzen' bij haar inwonen. ,,Zelfs de vensterbanken van de slaapkamers van de kinderen staan vol.'' FOTO: TIMO VAN DE KASTEELE
Mies Knippenberg uit Roosendaal met twee planten die een nieuw leven tegemoet gaan. Bij haar thuis is zij een plantenasiel gestart en heeft ze al bijna 100 'slonzen' bij haar inwonen. ,,Zelfs de vensterbanken van de slaapkamers van de kinderen staan vol.'' FOTO: TIMO VAN DE KASTEELE (Foto: Timo van de Kasteele)

Mies lapt planten weer op in haar asiel

De Roosendaalse Mies Knippenberg kan het niet aanzien: al die kamerplanten die harteloos aan de straat worden gezet. Dus opende ze een een plantenasiel. Gewoon aan huis. Wie geen raad meer weet met die hulpbehoevende, triest hangende kamerplant op de vensterbank kan die tijdens de Boekenweek inleveren bij bibliotheek Het Markiezaat in Bergen op Zoom.

Laat een kamerplant aan haar lot over en het wordt vanzelf een kasplantje. Eentje die erg verdrietig naar buiten kijkt. Opgeven dus, en bij het grofvuil zetten dan maar. Niet als je in Bergen op Zoom woont. Het planten- asiel van Miep Knippenberg ontfermt zich namelijk over in de steek gelaten exemplaren. Momenteel heeft ze al bijna honderd 'slonzen' inwonen. Zo redde zij een uit de kluiten gewassen ficus van zijn dood uit de bibliotheek. Het groene gevaarte is inmiddels al twee meter hoog en zeker een meter breed. Neemt dus aardig wat plek in.

,,Een plant die jaren tussen de boeken heeft gestaan en compleet uit de kluiten is gewassen, die gooi je toch niet op straat naast het vuilnis?", zegt Miep. Zag ze een palm of een pot met een pannenkoekplant langs de weg, dan zette Miep 'm in de auto. Thuis in Roosendaal lapt ze al die planten zo goed en kwaad als het kan op. ,,Nieuwe aarde en regelmatig wat water doen wonderen. Eigenlijk hoef je helemaal niet zoveel te doen om een plant een nieuw leven te geven. Behalve bij die ficus dan, die lees ik iedere avond voor, want dat is ie inmiddels gewend."

Het verplegen van al die verwaarloosde planten is inmiddels een tikkeltje uit de hand gelopen. Zelfs de vensterbanken in de slaapkamers van de kinderen staan inmiddels vol. Daarom biedt Mies, wanneer de reddingsoperatie voltooid is, de planten ter adoptie aan. Wie wil, kan een plant ophalen en krijgt van Mies een uitgebreide instructie mee, zodat de plant dan niet opnieuw op straat belandt. ,,Het is vaak maar al te gemakkelijk om te vergeten dat je voor een plant moet zorgen. Een plant uit het tuincentrum moet je eigenlijk meteen verpotten. Bijna niemand die dat doet."

Verwaarloosde planten geef je 12 of 15 maart af

Een verwaarloosde plant inleveren kan tijdens de Boekenweek (dit jaar van 10 tot en met 18 maart) in de Verhalenkamer van de bibliotheek aan de Kortemeestraat 17 in Bergen op Zoom. Mies Knippenberg is daar aanwezig op maandag- en donderdagmiddag van halftwee tot drie uur om planten aan te nemen en ze 'n hart onder de riem te steken.

Meer berichten