Foto: Ward Warmoeskerken

Nieuwe reeks klassieke lezingen

Maandagavond 19 februari start een nieuwe lezingenreeks van classicus Ward Warmoeskerken in de Bibliotheek Het Markiezaat. Thema van deze vierde serie is ‘Op zoek naar geluk.’ Geluk was in de Klassieke Oudheid misschien niet heel gewoon, maar Oude Grieken en Romeinen kunnen ons er veel over leren.

Evenals in de eerdere lezingenreeksen staat Ward Warmoeskerken ook dit voorjaar tien maandagavonden stil bij het gedachtegoed, de kunst en de cultuur van Grieken en Romeinen. Elke avond wordt een ander onderwerp besproken aan de hand van teksten, kunstvoorwerpen en archeologische vondsten.

De eerste avond staat de Griekse tragedie op het programma. Dat onderwerp lijkt misschien niet erg toepasselijk bij het thema ‘Op zoek naar geluk’, maar de Grieken waren ervan overtuigd dat het tragische lot van een ander kon bijdragen aan het eigen geluk. En zo zijn er tal van varrassende en vanzelfsprekende klassieke onderwerpen die ons iets kunnen leren over geluk.

In de loop van de lezingenreeks komen onderwerpen aan bod als de Avonturen van Odysseus, Romeinse decadentie, de Zeeuws-Romeinse godin Nehalennia en de Catacomben van Rome. Hoewel de onderwerpen elkaar in een logische volgorde opvolgen, is het zeer goed mogelijk losse lezingen te bezoeken. De lezingen zijn in de Bibliotheek Het Markiezaat in Bergen op Zoom op maandagavond van acht uur tot tien uur.

Meer informatie is te vinden op: www.wardwarmoeskerken.nl/klassiek.

Meer berichten