Annemarieke zet 300 politici op de foto

Er gaan veel te weinig mensen naar de stembus, zo vindt de Bergse kunstenares Annemarieke van Peppen. Daarom bedacht zij een project, waarmee ze zo'n 300 lokale politici op de foto zet. Op 15 maart zijn deze foto's en alle deelnemende politici 'in het echt' te zien op de Grote Markt.

In 2015 startte Annemarieke met haar project 'Beweeg Me'. Hiervoor portretteerde zij al flink wat Bergenaren met 'n persoonlijk voorwerp. ,,Daarmee laten ze zien wat hen beweegt," legt ze uit. Een half jaar lang was ze ook 'artist in residence' bij het Markiezenhof. ,,Maar na dat half jaar was het project nog lang niet klaar. Ik wilde er zeker tot 2020 mee doorgaan en een mooi archief aanleggen."

Iets met de verkiezingen

Nu vallen ook de gemeenteraadsverkiezingen in die periode. ,,En daar wilde ik ook iets mee gaan doen. Want naar mijn mening gaan er veel te weinig mensen naar de stembus. Ik denk dat dat komt omdat het vertrouwen in de politiek erg laag is."

Zonder vlaggetjes en petjes

Daarom wil Annemarieke de Bergse politici nu eens op een andere manier in beeld brengen. ,,Niet als partijpoliticus, niet met vlaggetjes of petjes, maar echt als persoon. Laten zien wat hen beweegt."

15 maart op de Grote Markt

Ze nodigde ongeveer 300 lokale politici uit om mee te doen aan haar project. ,,Ik heb er nu ongeveer 50 à 60 op de foto gezet, en mijn agenda staat nog vol afspraken", lacht ze. Donderdag 15 maart, een paar dagen voor de verkiezingen, sluit ze het project af met een bijzondere expositie. ,,Dan wil ik alle portretten op de Grote Markt hangen, en iedere politicus bij zijn eigen portret zetten. Zonder partij-uitingen, zodat mensen ze eens op een andere manier leren kennen. Er ligt ook nog een plan om belangstellenden op die dag eens een kijkje te laten nemen in het stadhuis, zo kunnen ze dan zien waar bijvoorbeeld de raadsvergaderingen zijn. Maar dat plan moeten we nog verder uitwerken."

Meer weten? Kijk dan op de site www.beweegme.nl.

CROWDFUNDING-ACTIE OM 'T PROJECT TE FINANCIEREN

Om haar project te financieren, is Annemarieke een crowdfunding-actie gestart. ,,Om alle portretten af te laten drukken, is er wel wat geld nodig." Ze is er van overtuigd dat haar project landelijke bekendheid kan trekken. ,,Ik heb inmiddels al contact opgenomen met Eva Jinek en Eén Vandaag. Ze hebben nog geen ja gezegd, maar ook geen nee!''

Meer berichten