Foto: De Blaar/archief SKS

De eerste Strienestadse Leutroute

Leutig nieuws voor alle bietboeren en meerminnen! Zondagmiddag 11 februari om half twee is er voor de eerste keer de Strienestadse Leutroute. Onder de noemer: 'Wàànt ik gaon eerst nog 'n gèèf stukske dweile…', wordt dan een stadswandeling gemaakt langs bekende carnavalsplekken en cafés uit heden en vooral ook het verleden. Stichting Karnaval Steenbergen nodigt iedereen om mee te komen dweilen.

Oud-nar Ad Vermeulen (de nar meej de blààuwe snor) en oud-prins John Nijssen (Wannes I) zijn de gidsen, en vertellen deelnemers onderweg leutige verhalen van vroeger. 'Oe was't ok wir?', luidt hierbij het credo, in de hoop dat er ook vanuit het gezelschap nog veel meer anekdotes boven water zullen komen. Het idee van de Leut- route is ontstaan rond de viering van het 55-jarig bestaan van het Steenbergse carnaval in 2015. Vooruitlopend op de Leutroute heeft de SKS toen de locatie van het beeldje van de bietboer en meermin aan het Strieniusplein reeds opgeknapt. Daar zijn ook de start en de 'finish' van de Leutroute. Na afloop van de Leutroute is iedereen nog welkom bij de Wallevis om wat na te praten. De Wallevis trakteert de lopers op bitterballen en wie wil, kan op eigen kosten aanschuiven voor 'n heerlijk carnavalsmenu. De wandeltocht eindigt in elk geval voordat bij Z'Onder Zeil het Zondagachtemiddag Matineej begint. Met de carnavalsmis in de Gummaruskerk en ook met de 11 Kroegetocht van De Blaar is rekening gehouden. De deelname is gratis. De consumpties zijn voor eigen rekening. Aanmelden kan nog tot 1 februari via: avermeulen@home.nl, en de bedoeling is dat de Leutroute komende jaren verder wordt uitgebreid met anekdotes en wetenswaardigheden. De titel 'Wàànt ik gaon eerst nog 'n gèèf stukske dweile..' is ontleend aan het 1e officiële Steenbergse carnavalslied uit 1961.

ROUTE OOK ALLEEN LOPEN MET DE STRIENESTAD-APP

Wil je de Leutroute na 11 februari zonder begeleiding lopen? Dat kan dan via de Strienestad-app van de Stichting Karnaval Steenbergen. Deze is te downloaden in de App Store (iPhone) en de Google Play Store (Android). Ook komt er nog een speciaal boekje te liggen bij Primera De Gilles aan de Kaaistraat, waar de Steenbergse VVV-post is gevestigd.

Meer berichten