De bemanning van de Blauwe Schuyt, zondagmiddag bij de opening van de expositie in Den Enghel.
De bemanning van de Blauwe Schuyt, zondagmiddag bij de opening van de expositie in Den Enghel.

'Gooi het anker los, we gaan vooruit!'

Met het lichten van het anker door Prins Nilles den Derden is de Blauwe Schuit los en de expositie in Den Enghel geopend. "We gaan vooruit", riep hij door de zaal.

De Blauwe Schuit is het narrenschip. Het oudste symbool dat deel uitmaakt van de Bergse vastenavend. Met een eigen bemanning, een kapitein en tien dekzwabbers, verenigd in het Gilde der Blauwe Schuyt. Dat gilde bestaat 22 jaar, reden voor een expositie in Den Enghel.

Voor kinderen is het een ware beleving. De historie van de Blauwe Schuit gaat tweeduizend jaar terug. Naar het oude Griekenland. Daar werd toen al een boot op wielen voortgetrokken.

Nu heeft de schuit zijn weg gevonden naar de vastenavend, gaat het verhaal. Na het lichten van het anker door Prins Nilles den Derden is de expositie nu officieel geopend.

Knutselen

Belangrijk onderdeel van de expositie is de Kinder Blauwe Schuit, een kleine variant van het narrenschip, gemaakt om door kinderen voort te trekken. Dat gaat zaterdag 9 februari gebeuren, tijdens de intocht. Maar niet voordat leerlingen van dertien Bergse basisscholen aan het schip hebben gewerkt.

Er moet nog van alles gebeuren. Het boegbeeld en het kraaiennest ontbreken, net als verschillende schildjes. Voor de kinderen een uitdaging. Die gaan ze deze week aan. Op school worden de ontbrekende onderdelen in elkaar gezet. Geheel naar eigen fantasie.

Eind van de week worden de attributen op de Blauwe Schuit gemonteerd, zodat ie echt af is.

Jubileumboek

De expositie Blauwe Schuyt vaar mar uyt! is open op zondag 4 februari, 11 februari en 18 februari van 13.00 tot 18.00 uur. Naast de expositie hebben de mannen en vrouwen van 't Gilde der Blauwe Schuyte ook nog een interactief jubileumboek gemaakt, met spelletjes en kleurplaten en de historie van het gilde. Het boek is verkrijgbaar voor elf euro.
Meer info: www.stichtingvastenavend.nl.

Blauwe Schuyt vaar maar uyt

Alle 'ens aan deck! Licht 't ancker en 'ys de vlag in top. Ou d'oe vast me kieze n't ruime sop. Blauwe Schuyt vaar mar uyt. Trosse los dan gaan me vare mè mekare. Ei veruyt, gin gemuyt. Alles los, me gaan mè volle kracht veruyt! De kapeteyn van 't Gilde riep van onderuyt z'n kooi. 'Krup ammaal in de schuyt, me vare zo wir uyt'.

Meer berichten