Postzegelnieuws

Op 29 januari 2018 brengt PostNL drie nieuwe postzegelvellen uit in de serie Mooi Nederland, over de stadspoorten van Vianen, Bergen op Zoom en Hattem. De serie Mooi Nederland besteedt sinds 2005 aandacht aan lokale geschiedenis, culturele rijkdom en landschappelijke schoonheid. Zo verschenen in de afgelopen jaren postzegels over streekdrachten, historische buitenplaatsen, vissersdorpen en beek- en rivierdalen. Met Mooi Nederland laat PostNL zien hoezeer het bedrijf geworteld is in de Nederlandse samenleving. Dit jaar verschijnen op 4 juni nog drie nieuwe postzegelvellen Mooi Nederland, twee over de stadspoorten van Culemborg en Zierikzee, en een verzamelvel met alle vijf de stadspoorten.

Onderwerp

In de stadsmuren van vestingsteden dienden stadspoorten vroeger als doorgang. Vestingsteden waren versterkte woonplaatsen waarvan de omwalling in de veertiende tot achttiende eeuw werd aangelegd om de burgerbevolking te beschermen tegen aanvallen van buitenaf. Vooral in de negentiende eeuw zijn veel oude stadspoorten afgebroken na de opheffing van de vestingstatus van veel steden. In Nederland zijn nog zo'n zestig stadspoorten over.

Ontwerp

Het ontwerp van de postzegelvellen over de stadspoorten van Vianen, Bergen op Zoom en Hattem is gemaakt op basis van de bekende indeling en de perforatie van de serie Mooi Nederland. Elk postzegelvel bevat vijf gelijke postzegels met de waardeaanduiding 1 voor bestemmingen binnen Nederland. Op de postzegels over Vianen, Bergen op Zoom en Hattem staat een pentekening van de stadspoorten van deze drie steden: respectievelijk de Lekpoort, de Gevangenpoort en de Dijkpoort. De contouren van de drie stadspoorten op de postzegels zijn door beeldend kunstenaar Jan Rothuizen met zwarte pen getekend tegen een witte achtergrond. Het typerende handschrift van Rothuizen is door ontwerper Soeraya Siemons gebruikt voor de typografie op de postzegels. Het achtergrondbeeld van elk postzegelvel is een perspectieftekening van de plattegrond van de omgeving van de desbetreffende stadspoort. Met zijn geschreven en getekende rapportages van Vianen, Bergen op Zoom en Hattem maakte Rothuizen een verslag in woord en beeld van zijn wandeling door elke stad en van de mensen en gebouwen die hij ontmoette.

Ontwerper

Rothuizen: ,,De zomerperiode is bij uitstek geschikt om informatie voor mijn tekeningen te verzamelen. Door het mooie weer is er meer volk op straat. Contact leggen gaat meestal makkelijk. Ik hoef alleen uit te leggen wat ik doe en belangstelling te tonen voor hun stad. Mensen zijn zó begaan met de plek waar ze wonen. Ze weten ontzettend veel en vertellen de mooiste verhalen. Elke keer is het weer een verrassing wie en wat je tegenkomt. Postzegels vind ik vaak anoniem en objectief. Juist daarom was het extra leuk om er iets heel persoonlijks van te maken."

Herkenbaar beeld

De getekende plattegronden van Vianen, Bergen op Zoom en Hattem zitten boordevol informatie in woord en beeld. De tekening op de postzegels - een zwarte tekening van de stadspoort tegen een witte achtergrond - heeft Rothuizen juist weer heel simpel gehouden. ,,Elke stadspoort komt twee keer voor, als aanzichttekening op de postzegel en in perspectief op de achtergrond van het vel. Ik wilde dat het beeld van de poort op de postzegel direct herkenbaar zou zijn. Vandaar dat je hem ziet alsof je ervoor staat. Er zijn heel wat verschillende versies gemaakt voordat ik tevreden was. Het lijken achteloze tekeningen, maar dat zijn ze niet."

Voorbereiding

Voordat hij de steden bezocht, bakende Rothuizen het gebied rondom de stadspoort af. ,,Op digitale 3D-kaarten bepaal ik welke straten ik wil bezoeken. Zo stel ik mijn schietgebied vast. In mijn tas heb ik altijd allerlei plattegrondjes bij me waarop ik van alles kan aantekenen. Ik noteer wat ik zie, hoor, voel en ruik. Terug in de studio werk ik alle indrukken en alle gesprekken uit op papier. Tijdens het tekenen gebruik ik die teksten, de gemaakte foto's en de plattegronden als bronmateriaal. De selectie daaruit gaat vanzelf tijdens het tekenen. Rommelen doe ik niet. Het is allemaal echt wat er staat. Het is een tekening als documentaire, ik hoef niets te verzinnen."

Alle zintuigen

De tekeningen op de postzegelvellen zitten boordevol informatie over de ontmoetingen tijdens Rothuizens wandelingen door Vianen, Bergen op Zoom en Hattem. ,,Er zijn verschillende lagen informatie, maar de hiërarchie ervan is opgeheven. Alles loopt dwars door elkaar heen: verhalen van inwoners, mijn eigen indrukken, historische feiten, beschrijvingen van gebouwen, enzovoort. Net zoals wandelingen niet volgens een vast plan gaan. Je loopt, denkt en kijkt eclectisch en gebruikt al je zintuigen. Daarom zijn mijn tekeningen springerig, net zoals mijn ervaringen op een wandeling. Ik heb dat weleens echolocatie genoemd, want je ervaart wat je ervaart door de zintuiglijke uitwisseling met de omgeving. Een omgeving doet iets met ons. Altijd. Ook in mijn tekeningen."

Elke stad is anders

Elke stad op de postzegelvellen Mooi Nederland 2018 beschikt over een stadspoort, maar verder is elke stad weer anders. Rothuizen: ,,Dat is ook het mooie. Bergen op Zoom bijvoorbeeld is echt een Brabantse stad. Dat voel je overal. Daarom wilde ik iets laten zien van het carnaval dat daar zo'n belangrijke rol speelt. Bergen op Zoom is ook een stad met heel veel monumenten. Ik laat een paar keer zien hoe die nu worden gebruikt. Vianen is een plaatje. Mooi gelegen en erg rustig door het karakter als forensenplaats. In Vianen ontmoette ik een vrouw die zich als poorter - hoe toevallig kan een ontmoeting zijn voor iemand die stadspoorten tekent - inzet om de stad zo gezellig mogelijk te maken. Bijzonder toch? Hattem heeft weer een heel charmant karakter, als klein en prachtig oud stadje. Het lijkt een beetje losgezongen van de rest van de wereld. Ook in Hattem viel weer op hoe nauw inwoners betrokken zijn bij hun woonplaats, hoe veel ze weten van de geschiedenis en hoe graag en mooi ze erover vertellen. In al deze steden merk je hoe sterk de betrokkenheid is, hoe groot de kennis. Maar vergis je niet. In de grote stad leeft soms het romantisch idee dat in dit soort lieflijke plaatsjes de oude tijd nog voortleeft. Dat is natuurlijk niet zo. Ze zijn net zo goed onderdeel van de wereld, voelen net zo goed de effecten van globalisering. Maar mensen houden vrijwel altijd van waar ze wonen. Dan is het ook niet moeilijk om in een tekening een optimistische toon aan te slaan. Al was het maar om het plezier te tonen waarmee ik deze opdracht heb gedaan."

Over Jan Rothuizen

Beeldend kunstenaar Jan Rothuizen (1968) studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie en bij De Ateliers, beide in Amsterdam. Rothuizen maakt tekeningen, boeken, films, documentaires en installaties. Zijn getekende reportages van locaties verschijnen maandelijks in de Volkskrant. Rothuizen publiceerde onder meer de boeken De zachte Atlas van Amsterdam (2010), De zachte Atlas van Nederland (2011) en Veranderstad Amsterdam (2017). In 2015 maakte hij voor De Bijenkorf zijn eerste 360° virtual reality-tekening in het kader van het kunstproject Room on the Roof. Samen met Martijn van Tol en Dirk Jan Visser werkte Rothuizen in 2016 mee aan de documentaire Refugee Republic over het dagelijks leven in een vluchtelingenkamp in Noord-Irak. In oktober 2017 opende een tentoonstelling met werk van Rothuizen in het Stedelijk Museum Amsterdam.

Over Soeraya Siemons

Soeraya Siemons (1986) studeerde van 2006 tot 2010 grafisch ontwerpen aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Tijdens haar stage bij Roosje Klap (2010) leerde zij Jan Rothuizen kennen en sindsdien werken ze veel samen. Sinds 2011 is zij als zelfstandig grafisch ontwerper actief in haar eigen studio. Tot haar opdrachtgevers behoren onder meer The Wunderkammer, Theaterhuis Amalia en Foodelicious. In 2014 werkte zij samen met Jan Rothuizen aan The Soft Atlas of Amsterdam, later gevolgd door projecten als Kleur je Rijks en Room on the Roof voor De Bijenkorf.

Verkoop/geldigheid

De postzegels zijn, zolang de voorraad strekt, verkrijgbaar op de vestigingen van Bruna en via www.postnl.nl/collectclub. De postzegels zijn ook telefonisch te bestellen bij de klantenservice van Collect Club op telefoonnummer 088 - 868 99 00. De geldigheidstermijn is onbepaald.

Waarde

Op deze postzegels staat waardeaanduiding 1, bedoeld voor post tot en met 20 gram met een bestemming binnen Nederland.

Meer berichten