Logo gazetbergenopzoom.nl


De biografie van Kees Smout is geschreven door Liesbeth Stulemeijer- Asselbergs, is uitgegeven door Uitgeverij Boekscout en kost 19,99 euro.
De biografie van Kees Smout is geschreven door Liesbeth Stulemeijer- Asselbergs, is uitgegeven door Uitgeverij Boekscout en kost 19,99 euro.

'Een vergeten Bergenaar...' biografie van Kees Smout

Bergen op Zoom - Op vrijdag 1 december verscheen de biografie 'Een vergeten Bergenaar - Cornelis Aloysius (Kees) Smout'. Deze biografie is geschreven door Liesbeth Stulemeijer-Asselbergs en is uitgegeven door Boekscout.

Kees Smout is op 30 april 1876 in Bergen op Zoom geboren en hij overleed op 24 augustus 1961 in Breda. Op achttienjarige leeftijd vertrekt Smout vanuit zijn geboorteplaats Bergen op Zoom naar Amsterdam om tekenleraar te worden. Na zijn Tekenakte te hebben behaald, krijgt hij op een vervolgopleiding ook boetseerlessen, en dat wordt zijn grote passie. Hij meldt zich aan op de Amsterdamse Rijksacademie en was daar een leerling van onder anderen Ludwig Jünger, Bart van Hove en Ferdinand Leenhoff. In 1905 won hij de eerste prijs bij de Prix de Rome in de categorie beeldhouwkunst, en daaraan was ook een verblijf in Parijs verbonden. Smout trouwt datzelfde jaar en gaat samen met zijn vrouw naar Parijs. Hij krijgt drie keer verlenging om in Parijs te mogen leren en werken. Van 1909 tot 1951 woont en werkt Smout in Amsterdam, en zijn laatste jaren bracht deze beeldhouwer door in Breda. In deze regio tref je van hem onder meer Heilig Hartbeelden aan in Etten en Oud Gastel.

Auteur Liesbeth Stulemeijer- Asselbergs is geboren in Bergen op Zoom. Vanwege haar interesse voor schrijven, beeldende kunst en archiefwerk was het voor haar ook geen moeilijk besluit om een aangetrouwde tante, dochter van de beeldhouwer Kees Smout, een plezier te doen met het schrijven van 'n biografie over haar eveneens in Bergen op Zoom geboren vader. De biografie 'Een vergeten Bergenaar - Cornelis Aloysius (Kees) Smout' (ISBN 9789402240238) telt 140 pagina's. Deze paperback, met ook fraaie illustraties, kost 19,99 euro.

reageer als eerste
Meer berichten
Shopbox