Logo gazetbergenopzoom.nl


Foto: Lutske Veenstra

'MATA HARI' loopt vooruit op recent onthulde feiten...

Dinsdagavond 19 december is om half negen in de Maagd de muzikale theatervoorstelling 'MATA HARI' te zien. In oktober was het 100 jaar geleden dat Mata Hari - Margaretha Zelle uit Leeuwarden - door de Fransen in Vincennes door 'n vuurpeloton gedood werd. Ze werd verdacht van dubbelspionage voor de Duitsers. Honderd jaar na haar dood zijn er nieuwe dossiers geopend, waaronder het gratie-verzoek van Mata Hari. Waaruit blijkt dat zij ontkent spionne te zijn.

Zoals ze schrijft in haar brief naar de president van de Franse republiek: 'Ik ben op 25 juli 1917 door het Oorlogstribunaal ter dood veroordeeld wegens verraad van Frankrijk. Ik stel hierbij uitdrukkelijk dat ik onschuldig ben. Ik heb nooit een daad van spionage, of een poging daartoe ondernomen in Frankrijk of tegen Frankrijk'.

De eveneens uit Leeuwarden afkomstige artieste Tet Rozendal schreef in 2013 haar voorstelling over Mata Hari. Opvallend is dat zij precies deze lijn gekozen heeft in haar voorstelling. Nog ver voordat dit nieuws naar buiten kwam. Ook de vrijgekomen brieven die gebundeld zijn in het boek 'Denk niet dat ik slecht ben' sluiten erg aan bij de gedachtegang die Tet Rozendal in haar voorstelling als Mata Hari ten tonele brengt. ,,Het is iets waarvan ik kippenvel krijg", aldus Rozendal. ,,Dat ik zo dicht bij haar waarheid zat." Zij gooit alles in de strijd om het publiek deelgenoot te maken van haar zoektocht: naar het leven van de mysterieuze en verleidelijke Mata Hari, en ook naar de Mata Hari in zichzelf. Honderd jaar na haar executie krijgt de legendarische Mata Hari opnieuw een stem in deze muzikale theatervoorstelling, die geregisseerd is door Brigitte Odett.

Wil je nog meer weten? Kijk op: www.demaagd.nl

reageer als eerste
Meer berichten
Shopbox