Logo gazetbergenopzoom.nl


Volgens sinterklaas is de 99-jarige Marie de Natris-Suijkerbuijk een prima hulpsint.
Volgens sinterklaas is de 99-jarige Marie de Natris-Suijkerbuijk een prima hulpsint. (Foto: Timo van de Kasteele)

Marie de Natris volgt Sinterklaas op

Sinterklaas ziet in de 99-jarige Marie de Natris-Suijkerbuijk uit Nieuw-Vossemeer een prima opvolger. "Staat je goed die mantel en mijter. Nu alleen je baard nog laten staan."

door Timo van de Kasteele

NIEUW-VOSSEMEER – Marie is een bekende verschijning in Nieuw-Vossemeer. Ze kent iedereen en weet precies wat er in het dorp gebeurt. Een halve eeuw lang knipt ze nieuwsberichten uit die over Nieuw-Vossemeer gaan. Met als resultaat honderdzeventig boeken vol knipsels. De Goedheiligman wil na veertig jaar met pensioen. Hij is naarstig op zoek naar een vervanger. In de bijna honderdjarige Marie ziet de sint een prima opvolger. "Piet, laten we eens kijken of die mantel en mijter passen." Een paar minuten later is Marie verkleed als hulpsinterklaas. Het publiek in gemeenschapshuis De Vossenburcht ligt dubbel van het lachen.

Niet meer epileren

Wat nog mist is een lange grijze baard, merkt sinterklaas op. "Voortaan niet meer epileren, Marie, dan komt het vanzelf goed", geeft de Goedheiligman als tip. Aan humor geen gebrek in Nieuw-Vossemeer. Sinterklaas tovert de een na de andere schunnige grap uit zijn hoge hoed. En Marie, die kan er wel om lachen. Tot enkele jaren terug speelde ze zelf nog volop toneel. Met Marie als hulpsinterklaas is het probleem voor volgend jaar nog niet opgelost. Sinterklaas zoekt ook nog twee hulppieten. "Wil iedereen in de zaal van boven de negentig naar voren komen. Het blijft beperkt tot twee ouderen. Die gaan Marie volgend jaar op pakjesavond ondersteunen op de daken van Nieuw-Vossemeer."

Voetreis naar Rome

Sint Nicolaas vertrekt niet zonder het uitdelen van cadeaus. Voor Marie heeft hij iets speciaals. "Alsjeblieft, een voetreis naar Rome. Onderweg krijg je hulp van de Paus, heb ik geregeld." En wederom komen de bijna tachtig ouderen in De Vossenburcht niet bij van het lachen. Met de geruststellende gedachte dat de hulpsinterklaas voor volgend jaar is, neemt Ad Vermeulen afscheid. Veertig jaar speelde hij Sinterklaas, waarvan drieëntwintig keer in Nieuw-Vossemeer. Altijd met plezier. Twee jaar geleden vertelde hij zijn pieten dat hij afscheid ging nemen. Na 5 december is het zover. De pieten gaan volgend jaar verder met een nieuwe hulpsinterklaas. En Vermeulen? Die gaat meer tijd besteden aan zijn kleinkinderen. De ouderenmiddag van de Katholieke Ouderen Bond (KBO) is afgesloten met een bingo met diverse prijzen. Op 12 december houdt de bond een kaartmiddag, de week erop, 20 december is er een kerstmiddag met een koude en warme maaltijd.

Rachel van Westen
reageer als eerste
Meer berichten
Shopbox