Logo gazetbergenopzoom.nl


Foto: Irma van Schaijk

Sint en Pieten arriveren zaterdag in Bergen op Zoom

We hebben er lang naar uitgekeken en nu is het bijna zover. Het is tijd voor het leukste feest van het jaar. Sinterklaas en zijn Pieten komen naar Bergen op Zoom. De kindervriend komt op zaterdagmiddag 18 november rond één uur met de stoomboot aan in de Theodorushaven.

door Timo van de Kasteele

BERGEN OP ZOOM - Als alle pieten van boord zijn, vertrekt de stoet richting het centrum, naar de Grote Markt. Dit jaar komt ook de Piratenpiet naar Bergen op Zoom. Het is alweer jaren geleden dat hij voor het laatst in de stad was. Sinterklaas weet echter van niets. Ook de Stichting Sint Nicolaas Bergen op Zoom weet niet zo veel over de piraat. Wat ze wel weten is dat Piratenpiet van plan is om 'n adembenemende entree te maken in de stad en voorop gaat in de intocht. Vroeger kwam hij altijd met zijn piratenschip. Maar het is de vraag of dat oude schip nog zover kan varen.

De intocht is een feestelijke en levendige stoet. Er lopen tientallen Pieten mee. Zij maken het de kinderen langs de route naar hun zin en delen lekkers uit. De groep van de Springpieten zorgt voor knappe kunsten, Bakpiet brengt de eerste kilo's pepernoten aan land, en de TV-pieten richten de camera's op de kinderen en maken leuke filmpjes. En van Bedenkos mag je verwachten, dat hij in de intocht zijn nieuwe uitvinding presenteert, natuurlijk met de ondersteuning van Knorretje. Stichting Sint Nicolaas Bergen op Zoom hecht veel waarde aan 't nostalgisch karakter van het feest. Ook in de intocht valt dat op. Prachtige oldtimers en Sint-Nicolaastaferelen die op rijdende karren voorbij trekken laten de oude beelden van de haard, en het dak en de schoorsteen herleven. Ook is er uiteraard aandacht voor muziek in de stoet. Muziekpieten laten in grote en kleinere formaties de alom bekende én de Bergse Sint-liedjes horen. Zij zorgen voor een extra gezellige entourage. Aan het eind van de stoet stelen Sint Nicolaas en Hoofdpiet Pedro, die beiden te paard gaan, de show. Op de Grote Markt heet loco-burgemeester Arjan van der Weegen de Sint en zijn Pieten officieel welkom. Zoekpiet is op tijd op de Grote Markt en zorgt dat de stemming er goed in zit voordat de Sint arriveert. Zorg dus dat je er zaterdagmiddag op tijd bij bent!

De dag na de intocht, op zondag 19 november, is het 's middags om halfdrie tijd voor het Sint's Muziekspektakel in de Stoelemat aan de Westersingel. Waarbij de Pietenband en de Zang- en Danspieten de show stelen. De kinderen, die gratis toegang hebben, kunnen volop meedoen en ze hebben alle ruimte vlak bij het podium. Het wordt zelfs een beetje spannend. Sinds Piratenpiet in de stad is, is iedereen in de ban van piraten. Zelfs het Sint's Muziekspektakel toveren ze om in een piratenspektakel. Dus kom zondagmiddag gerust verkleed als Piratenpiet. Voor aanvang van deze muzikale show is er, vanaf twee uur, bij de Stoelemat ook gelegenheid om de kaarten te kopen voor de kindervoorstellingen met Sinterklaas en zijn Pieten op woensdag 22 november in theater de Maagd.

reageer als eerste
Meer berichten
Shopbox