Logo gazetbergenopzoom.nl


Veertien team kwamen er zaterdagmiddag op de Binnenschelde in actie tijdens de Drakenbootrace. Foto: Timo van de Kasteele.
Veertien team kwamen er zaterdagmiddag op de Binnenschelde in actie tijdens de Drakenbootrace. Foto: Timo van de Kasteele. (Foto: Timo van de Kasteele)

Gehandicapten kunnen straks zeilen

Ruige koppen met Vikinghelmen en woeste baarden. Ze kwamen zaterdagmiddag in actie tijdens de Drakenbootrace op de Binnenschelde. In totaal veertien teams. De goede doelen actie leverde ruim tien mille op. Geld dat gebruikt wordt voor aangepast zeilen.

door Timo van de Kasteele

BERGEN OP ZOOM - Ze kijken elkaar nog even aan voordat de luchthoorn klinkt. En dan zijn ze weg. De eerste meters verloopt alles behalve soepel. Maar al snel volgen de roeiers het ritme van de trommelaar voorop de boot. Over een afstand van honderdvijftig meter ploegen de roeiers in de drakenboot zich een weg door het water van de Binnenschelde. Vanaf de kant klinken vreugdenkreten als team Creeksales winst pakt. Aan het eind van de dag staan ze bovenaan de ranglijst, voor het team van Aan Lagerwal.

Monique Snepvangers, mede-organisator van de Bergse Drakenbootrace kijkt vanaf de kant toe. Ze is tevreden. "We hebben iets minder teams. Op het laatste moment kregen we een aantal afzeggingen. Zelf hebben we ook even getwijfeld of we de wedstrijd wel door konden laten gaan. De weersvoorspellingen waren zo slecht. Op een pittige bui van een half uur na, is het perfect verlopen. We hebben 10.556 euro bij elkaar gebracht."

Verzekeraar Nh1816 verdubbelt dat bedrag. Het geld wordt gebruikt om zeilboten voor gehandicapten aan te schaffen via de stichting Sailability. Dat wil aangepast zeilen voor mensen met een beperking mogelijk maken op de Binnenschelde.

Boten en tillift

"Met het geld dat we nu bijeen hebben gebracht kunnen we twee of drie boten kopen, een tillift en begeleidingsboot aanschaffen", zegt Snepvangers. De leden van watersportvereniging De Schelde krijgen een training zodat ze volgend jaar aan de slag kunnen. Dit voorjaar moeten de eerste zeilbootjes op de Binnenschelde varen, verzekert ze. "Ik ben ontzettend trots dat het is gelukt."

Ruim tien jaar geleden was de laatste drakenbootrace. Die werden destijds door de Juniorkamer gehouden. Snepvangers maakte daar toen ook deel van uit. "In principe is het een eenmalig evenement", zegt ze. "Maar het is wel ontzettend leuk. Wellicht dat er nog een vervolg komt. Je weet het nooit."

De Drakenbootrace maakte zaterdag deel uit van de Dag van het aangepast sporten. In de sporthal op de Boulevard konden mensen met een beperking kennis maken met verschillende sporten, zoals judo. Aanvankelijk zouden de activiteiten buiten plaatsvinden. Vanwege het wisselvallige weer is alles naar binnen verkast.

Rachel van Westen
Reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox