Logo gazetbergenopzoom.nl


Rosemary & Garlic is een indiefolktrio dat zaterdagavond tijdens PopMonument in de Gertrudiskerk speelde. Foto: Timo van de Kasteele.
Rosemary & Garlic is een indiefolktrio dat zaterdagavond tijdens PopMonument in de Gertrudiskerk speelde. Foto: Timo van de Kasteele. (Foto: Timo van de Kasteele)

Muziek tijdens PopMonument verbindt Bergenaren met stad

Mensen die normaal niet zo snel een monument binnenstappen, doen dat zaterdagavond tijdens PopMonument wel. Zoals Jean-Pierre Hagenaars die met zijn vrienden op stap is. "Als geboren en getogen Bergenaar kom ik vanavond op plekken waar ik nog nooit eerder ben geweest, zoals de synagoge."

door Timo van de Kasteele

BERGEN OP ZOOM – Het is druk in de stad. Overal lopen mensen rond met programmaboekjes. Ze stoppen, kijken, overleggen en maken een beslissing. Josje en Matthijs Reedijk, twee dertigers uit Breda, hebben net een optreden bijgewoond van de Belgische singer-songwriter Piet Goddaer, beter bekend als Ozark Henry. Het optreden in De Maagd heeft de twee verrast. Het stel is onderweg naar de Blokstallen voor een animatievoorstelling. Later op de avond willen ze J. Bernardt zien, het soloproject van Jinte Deprez, medefrontman van de Belgische band Balthhazar. Op de programmatie van PopMonument staan veel Vlaamse artiesten. En dat is volgens Gilly Verrest geen toeval. "We werken veel samen met Trix, het poppodium in Antwerpen." De diversiteit tijdens de avond is groot. Zowel aan locaties als artiesten. Van een experimentele band als Die Anarchistische Abendunterhaltung in Het Markiezenhof tot de gevoelige liedjes van Tom McRae. Niet het genre waar René van Grieken houdt. Hij komt voor Maxi Jazz, de frontman van Faithless. "Die wil ik graag een keer live zien. Los van het feit dat niet alles mijn smaak is, vind ik het een geslaagd initiatief." Toch begon de avond voor René, en enkele andere bezoekers, enigszins teleurstellend. Met zijn kaplaarzen aan stond hij bij de Gevangenpoort klaar om af te dalen in stadsriool de Grebbe. Het mocht er niet van komen. Door de grote hoeveelheid neerslag die middag, kon de ondergrondse lichtshow niet doorgaan. "Te gevaarlijk", zegt stadsgids Lisa Theunisse van Stichting Bezichtiging Monumenten (SBM). Het alternatief is er niet minder om. In de gewelvenkelder van Het Markiezenhof, waar de rondleiding in het riool normaal begint, kregen bezoekers een spectaculaire lichtshow voorgeschoteld. Het Vestzaktheater van het Zwijnshoofd barst bijna uit haar voegen als de Brit Tom McRae het podium bestijgt. Het tegenovergestelde is het optreden van 45ACIDBABIES in het Provoosthuis. De garage-electro-punkpop van de Utrechtse band klinkt vuig, hard en ruig.

Voor organisator Gert-Jan de Koster is PopMonument geslaagd. "Bijna alle duizend kaarten zijn uitverkocht. We hebben totaal ruim 2.500 bezoekers geteld. Ik ben erg trots op ons teams dat dit jaar flinke stappen heeft gemaakt. Het is een editie om verder op voort te bouwen."

Rachel van Westen
Reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox