Logo gazetbergenopzoom.nl


Ruim zeventig belangstellenden kwamen zondagmiddag af op de rondleiding op landgoed Dassenberg dat normaal niet toegankelijk is voor publiek. Foto: Timo van de Kasteele.
Ruim zeventig belangstellenden kwamen zondagmiddag af op de rondleiding op landgoed Dassenberg dat normaal niet toegankelijk is voor publiek. Foto: Timo van de Kasteele. (Foto: Timo van de Kasteele)

Dassenberg opent even de deuren

De stilte overheerst op landgoed Dassenberg. Kijk je goed, dan zie je de roofvogels vliegen. Het landgoed aan de Halsterseweg bij Steenbergen is algemeen bekend, maar slechts weinigen hebben het privéterrein ooit bezocht. Met als gevolg zondag zeventig belangstellenden.

door Timo van de Kasteele

STEENBERGEN – Met kaplaarzen, voert Henry Deckers een lang gestrekt peloton aan. Terwijl de groep tussen de varens en het riet loopt, vertelt de mede-eigenaar van het landgoed over de planten en dieren die er voorkomen. Zoals de roerdomp, een reigerachtige vogel die je zelden ziet. Onder het publiek veel Steenbergenaren. Dassenberg kennen ze allemaal. Zelden zijn ze er geweest. Dat bij veel mensen zo weinig bekend is over het landgoed, is een bewuste keuze van de familie, legt Deckers uit. Het landgoed is inmiddels zes generaties in handen van zijn familie. "Wij krijgen geen subsidie. Als wij het landgoed openstellen voor publiek, dan hebben wij wel de lasten, maar niet de lusten. Het beheer is kostbaar. Door de verhuur van de landbouwgronden kunnen we rondkomen." Van de 150 hectare wordt bijna de helft beboerd. Op het land staan zonnebloemen, suikerbieten, aardappelen en tarwe. Verder staan er negen woningen, waarvan vier rijksmonumenten. Het monumentale landhuis in zogeheten chaletstijl, dat aan het eind van een statige beukenlaan staat, spreekt het meest tot de verbeelding. Vanaf de weg kun je er af en toe een glimp van opvangen. Naast de landbouwgrond domineren de bossen. Zeventig hectare in totaal. Op een van de bomen staat het jaartal 1896 gekerfd. "Vermoedelijk is deze laan zo'n honderdvijftig jaar geleden aangelegd", zegt Deckers. Alle gebouwen op het terrein zijn in gebruik. Deels door familie van Deckers, deels verhuurd aan mensen uit de regio.

Marjos van Eekelen-van Aert geniet met volle teugen van de rondleiding. Het is vijftig jaar geleden dat ze voor het laatst op Dassenberg is geweest. "Als kind speelde ik regelmatig op het landgoed. Mijn oma woonde hier, ze werkte op de boerderij. Ontzettend leuk om het weer terug te zien."

Rachel van Westen
Reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox