Logo gazetbergenopzoom.nl


Nieuwe reeks klassieke lezingen

Maandagavond 2 oktober start een nieuwe lezingenreeks van classicus Ward Warmoeskerken in de Bibliotheek Het Markiezaat. Thema van deze derde serie is ‘cultuurshock’: elke avond staat een gebeurtenis of persoon centraal die grote veranderingen in de klassieke wereld in gang heeft gezet. Veranderingen die tot op de dag van vandaag doorwerken.

Evenals in de twee eerdere lezingenreeksen staat Ward Warmoeskerken ook dit najaar tien maandagavonden stil bij het gedachtegoed, de kunst en de cultuur van Grieken en Romeinen. Elke avond wordt een ander onderwerp besproken aan de hand van teksten, kunstvoorwerpen en archeologische vondsten.

De eerste cursusavond staat de Atheense democratie op het programma. De democratie is vandaag de dag niet weg te denken uit de wereld, maar was in de vijfde eeuw voor Christus gloednieuw. Welk effect had het ontstaan van de democratie op de bevolking? Hoe werd er tegen deze nieuwe staatsvorm aangekeken? Dergelijke vragen zullen in de loop van de cursus bij alle onderwerpen aan de orde komen. Want alle personen en gebeurtenissen uit de lezingenreeks hebben grote invloed uitgeoefend op de antieke en moderne wereld. Zij hebben elk op eigen wijze een zekere ‘cultuurshock’ veroorzaakt.

In de loop van de cursus komen onderwerpen aan bod als Julius Caesar, Christenen & Joden en Constantijn de Grote. Hoewel de onderwerpen elkaar in een logische volgorde opvolgen, is het zeer goed mogelijk losse lezingen te bezoeken. De lezingen vinden plaats in de Bibliotheek Het Markiezaat in Bergen op Zoom op maandagavond van 20.00 tot 22.00 uur.

Meer informatie is te vinden op: www.wardwarmoeskerken.nl/klassiek.

Rachel van Westen
Reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox