Logo gazetbergenopzoom.nl


Wethouder Martin Groffen in actie op de nieuwe wielerbaan bij het ZuidWesthoek College in Ossendrecht. Foto: Timo van de Kasteele.
Wethouder Martin Groffen in actie op de nieuwe wielerbaan bij het ZuidWesthoek College in Ossendrecht. Foto: Timo van de Kasteele.

Wielerbaan is klein Parijs-Roubaix

De wielerbaan bij het ZuidWesthoek College in Ossendrecht is bijna klaar. Met een kasseienstrook van tweehonderd meter, een klinkerweg en wat glooiing, biedt de baan aardig wat uitdaging voor aanstormend wielertalent.

OSSENDRECHT - Het parcours is aangelegd rond de middelbare school en meet 1.300 meter. Aannemer Heijmans legt er deze week de laatste hand aan. Met een breedte van krap drie meter, en op sommige plaatsen zelfs minder, is inhalen een uitdaging. De baan bestaat uit asfalt, klinkers en kasseien. Parijs-Roubaix in het klein. "Zelfs aan prikkeldraad is gedacht", grapt wethouder Martin Groffen. "Kun je een Hoogerlandje maken."

Voor mountainbikers is het parcours minder relevant. Die kunnen hier in het bos volop van de gebaande paden, legt gemeentevoorlichter Jan Prop uit. "Van het mulle zand zo een slootje in. En dat tien keer achter elkaar. Dat is goede training." Aan de rand van het terrein komen nog rotsblokken, zodat mountainbikers van steen naar steen kunnen springen. Voor de BMX fietscross en veldrijders volgt een startheuvel, om ook dat onderdeel onder de knie te krijgen. Voormalig beroepsrenner Adrie van der Poel bemoeide zich met de vormgeving van het parcours.

Niet alleen de leerlingen van het wielercollege gaan volgend schooljaar gebruikmaken van het parcours. Ook renners van wielervereniging De Zuidwesthoek mogen de baan op. Voor Stan Jansen van RSC De Zuidwesthoek is het een droom die uitkomt. "Nu hebben we eindelijk een veilige baan, afgeschermd van het verkeer." Tot noch toe trainde de jeugd tussen het verkeer op industrieterrein Borchwerf in Roosendaal.

Hoewel de aanleg van de baan in goed en wel een maand is geklaard, kent de aanloop een lange adem. Twaalf jaar geleden is het idee ontstaan. Even leek de baan heel dichtbij toen de gemeente Woensdrecht vijf jaar geleden met Rucphen streed om een groots wielerpark. Het werd Rucphen. Maar de wens bleef bestaan. Toen bleek dat de provincie nog 3,5 ton beschikbaar had, is er een plan gesmeed.

Het vinden van een geschikte locatie kostte veel tijd. Prop: "De vliegbasis, politieacademie en Koningin Wilhelmina kazerne. Overal hebben we gekeken. Nergens was er een mogelijkheid." Door een 'slimme' grondruil heeft de gemeente het terrein uiteindelijk in handen gekregen.

Enthousiaste wielerfanaten die de baan een keer willen uitproberen komen bedrogen uit. De baan is niet toegankelijk voor recreanten. Voor hen is het wachten op de komst van een wielerbaan in Roosendaal.

Rachel van Westen
Reageer als eerste
Meer berichten