Logo gazetbergenopzoom.nl


Muziek op straat en plein (video)

Tijdens de Borgvlietse jaarmarkt in Bergen op Zoom kwamen we ook draaiorgelman Juul Gehlen tegen. Hij was die morgen al vroeg uit Rotterdsam vertrokken om met zijn draaiorgel en de muziek daarvan de jaarmarkt wat extra op te vrolijken.

Juul is bijna 71 jaar oud en hij is geen onbekende in het straatbeeld van Bergen op Zoom waar hij met name op zaterdagen aanwezig is met zijn orgel en de mensen met de typische muziek tracht te vermaken. Hij doet dit allemaal uit vrije wil maar hij wil er ook wel graag een centje aan overhouden want het onderhoud en het verzorgen van een draaiorgel kost ook geld. Hij weet ook wel dat hij er niet rijk van zal worden maar de vrijgevigheid van de mensen is tot op een laag pitje gezakt. Juul klaagt daarover en vind het een beetje veel triest dat velen het in zijn hand rammelende koperen  centenbakje negeren en gewoon voorbij lopen zonder ook maar iets te geven. Juul weet ook niet waar het aan ligt maar misschien vindt men dit soort muziek dat toch zo oer “hollands” is niet meer leuk.

Dit zagen we ook op de Borgvlietse jaarmarkt. Slechts enkelen deden wat in het koperen centenbakje maar daar kun je geen orgel van aan de draai houden. Dat draaien doet Juul niet meer zelf want hij heeft daartoe een klein motortje aangeschaft dat het draaiwiel in beweging brengt. Jammer dat niet meer mensen een kleine donatie over hebben voor deze folklore die door Juul levend wordt gehouden. Het draaiorgel leven is hem met de paplepel in gegeven want zijn vader en grootvader waren ook al draaiorgelmannen die de straat op gingen. Juul weet uit verhalen van zijn grootvader dat de mensen vroeger spontaan op straat een dansje begonnen als het orgel voorbij kwam. Of er na hem nog een nieuwe generatie zal zijn die van hem het orgel zal overnemen is nog niet bekend. Hij vreest het ergste.

U kunt het orgel overigens ook huren voor een feestje of partijtje. Natuurlijk krijgt u er dan Juul bij want hij weet hoe het fascinerende stukje techniek werkt en hoe je met de muziekboeken om moet gaan. U kunt Juul bereiken op 010- 4294635. Hij heeft 2 orgels en afhankelijk van uw wensen zal hij het juiste “instrument” mee brengen.

Bekijk de video op https://youtu.be/x12REi_1tn8

Rachel van Westen
Reageer als eerste
Meer berichten