Logo gazetbergenopzoom.nl


Zestien teams kwamen er zondagmiddag bij de volksabdij in Ossendrecht in actie tijdens de highland games. Foto: Timo van de Kasteele.
Zestien teams kwamen er zondagmiddag bij de volksabdij in Ossendrecht in actie tijdens de highland games. Foto: Timo van de Kasteele.

Gooi en smijtwerk in Ossendrecht

Dreigende wolken, een regenbui en dan weer droog. Een mooier decor voor de Highland Games in Ossendrecht was zondagmiddag niet denkbaar.

OSSENDRECHT - Het terrein bij de volksabdij in Ossendrecht is omgetoverd tot klein Schotland. Gehuld in Schotse kilt, met daaronder een korte broek, kwamen er heel wat bonkige kerels op het ietwat zompige terrein in actie. Met veel geschreeuw sjorden ze aan een touw of tilden stenen op van meer dan honderd kilo. Het zorgde voor een hoop spektakel.
Zestien teams betraden de arena voor een aantal pittige opdrachten, zoals boomstamwerpen, touwtrekken, steenwerpen, tonnetje hangen en stenen tillen. Bepaald geen opdrachten voor watjes. Naast de herenteams kwamen er ook dames in actie. Dames waar je geen ruzie mee wilt krijgen. Zo hielden de meesten twee tonnetjes omhoog van ieder zeventig kilo.
Toch waren het niet alleen grote kerels op het strijdtoneel. Een wat magere man probeerde een boomstam op te tillen, maar kreeg snel bijval van een gespierde teamgenoot. Even later laat die magere man de boomstam toch meters hoog vliegen. "Boomstamwerpen is puur techniek", zegt organisator Edwin van Sprundel. "Datzelfde geldt voor touwtrekken. Je hoeft niet per se een spierbundel te zijn, al helpt het wel."
De teams hadden typisch namen, zoals McGuns, McHenries, McNozems en werden opgepept met doedelzak muziek. Speaker Louis Minnebach kondigde de teams aan.
Van Sprundel is meer dan tevreden over het verloop. "Het is perfect weer, niet te koud, niet warm. Typisch Schots, met af en toe een bui en dan weer zon. De ideale omstandigheden voor de highland games." Hoewel iets minder teams dan vorig jaar, is Van Sprundel tevreden met de opkomst. "We hebbend dit jaar alleen wat minder dames. Waarschijnlijk komt dat doordat er in Tilburg ook highland games gehouden worden."
De dames en heren komen uit heel de regio. Zo zijn er teams uit het Zeeuwse Baarland en Driewegen van de partij, maar ook van over de grens uit Antwerpen en Essen. "We hebben zelfs een team mogen verwelkomen afkomstig van tegen de Franse grens."
Het publiek genoot zondagmiddag van volle teugen van de krachtinspanningen op het terrein bij de volksabdij. In de middag waren de meeste regenwolken verdwenen en kwam de zon er af en toe door. Het is het tweede jaar dat de spelen in Ossendrecht plaatsvinden. Eerder was het strijdtoneel in Calfven. Van Sprundel is tevreden met de locatie. Hij organiseerde de highland games dit jaar in samenwerking met de McGuns uit Hoogerheide en restaurant de Blauwe Pauw. 

Rachel van Westen
Reageer als eerste
Meer berichten